Ενημέρωσαν αλλήλους Σαμαράς-Βενιζέλος στην Νέα Υόρκη, απέκλεισαν εκλογές

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Συνάντηση και συνεργασία είχαν, επί αμερικανικού εδάφους!- ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μόλις ο πρώτος έφτασε από το “Κένεντι” στο ξενοδοχείο του, το απόγευμξα του Σαββάτου (τοπική ώρα). Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος αναχώρησε για το αεροδρόμιο προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, “οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν αμοιβαία ενημέρωση”.

Από όσα έγιναν αντιληπτά στη συζήτηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τους δημοσιογράφους, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για τα σχετικά με τις συλλήψεις του Γενικού Γραμματέα, των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής, και ο κ. Βενιζέλος για τις επαφές και συζητήσεις που είχε στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ).

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο γενικών βουλευτικών εκλογών, συγκλίνοντας με την ταυτόσημη θέση που είχε εκφράσει από την Αθήνα ο Πρωθυπουργός. Ανέφερε επίσης ότι διερευνώνται οι συνταγματικές δυνατότητες για να αποφευχθούν ακόμη και οι περιφερειακές εκλογές σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής λόγω της καταχρηστικής άσκησης της δυνατότητας. Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν θα προχωρήσουν σε ομαδική παραίτηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -όπως αναφέρει το ΑΠΕ- “δεν έκρυψε την ικανοποίηση του από την εξέλιξη που είχαν τα πράγματα καθώς όπως θύμισε εδώ και πολύ καιρό επέμενε στην δραστική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Άφησε όμως και αιχμή για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι βλέπει αμηχανία από την πλευρά της Κουμουνδούρου και το συνέδεσε με το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή ήταν από τα κόμματα που αποδοκίμαζαν το μνημόνιο όπως άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ”.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που όμως θα περιλαμβάνει και διατάξεις ευρύτερα για την προστασία της Δημοκρατίας. Προς τούτο θα συναντηθεί σύντομα με τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, τέλος, ότι προχωρά και η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης που θα δοθεί στην δημοσιότητα με την νέα Σύνοδο της Βουλής.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, αν και δεν προέβη σε δηλώσεις, ήταν ικανοποιημένος από την εξέλιξη που είχε στην Αθήνα η υπόθεση της σύλληψης των μελών της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με κύκλους  του Μαξίμου, το περιβάλλον του κ. Σαμαρά εκτιμά ότι “άλλαξε άρδην” το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μετά την εξουδετέρωση της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, στην εκτίμηση αυτή συγκατελέγουν και την “μουδιασμένη” στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς -όπως φαίνεται- κατελήφθη εξ απείνης από τα γεγονότα για τα οποία μάλλον δεν είχε εκ των προτέρων την παραμικρή ενημέρωση.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Σκουρλέτη πως “έστω και με καθυστέρηση η πολιτεία κάνει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει προ πολλού» σημειώνοντας πάντως  “αντιπολιτευτικά” ότι «η εγρήγορση που βλέπουμε να επιδεικνύεται τα τελευταία 24ωρα θα έπρεπε να είχε υπάρξει αρκετό διάστημα πριν γιατί όπως φαίνεται ήταν γνωστή η εγκληματική δράση στελεχών της Χρυσής Αυγής».
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ βοηθάει την  κυβερνητική συμμαχία καθώς φαίνεται να βάζει στην άκρη έστω και προσωπινά τα σενάρια περί εκλογών. Έτσι η Κυβέρνηση επιτυγχάνει να καρπωθεί το ρόλο του εγγυητή της ομαλότητας στη χώρα.  Το τρίπτυχο Σαμαρά κατά την αναχώρησή του, χθες το μεσημέρι από την Αθήνα για τις ΗΠΑ, ήταν ενδεικτικό : «Δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές»
Άλλωστε την εκδοχή της αλλαγής του πολιτικού κλίματος ενισχύει και η εκτεταμένη προβολή της οποίας έτυχε η σύλληψη της Χρυσής Αυγής από τον Διεθνή Τύπο και διεθνή Τηλεοπτικά Δίκτυα, αλλά και από τις πρώτες θετικές δηλώσεις ευρωπαίων και άλλων αξιωματούχων. Ακόμη και στον συνήθως “αδιάφορο” Καναδά, οι συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής συγκατελέγονταν στις πρώτες ειδήσεις ενώ η Ελληνική και εβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ, τις χαιρέτισαν. Αυτό θεωρείται από το περιβάλλν του κ. Σαμαρά ιδιάιτερα σημαντικό ενόψει του πρωθυπουργικού σχεδιασμού για ενίσχυση της Ελληνο-Ισραηλινής συνεργασίας και όχι μόνο στην ΑΟΖ Κύπρου.
Σχετικά, ο Πρωθυπουργός,  θα έχει την ευκαιρία σήμερα Κυριακή, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να πάρει περισσότερα ενισχυτικά μηνύματα, όχι μόνον στις συναντήσεις του με την αμερικανική ηγεσία αλλά και με το εβραϊκό λόμπι, ενόψει και της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Tο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Πηγή:neftemporiki.gr

Το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά στην Αμερική ξεκινά με εκκλησιασμό στον Ναό του Αγίου Νικολάου την Κυριακή το πρωί, όπου θα χοροστατεί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος. Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ θα δοθεί δεξίωση στην οποία θα παραβρίσκονται οι εκπρόσωποι από ομογενειακές οργανώσεις της Αμερικής. Στο ίδιο πλαίσιο, θα έχει συνάντηση και με εκπροσώπους του ομογενειακού Τύπου.
Τη Δευτέρα στις 10:30 το πρωί, θα παρακαθίσει σε πρωινό με τους εκπροσώπους της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee), κατά τη διάρκεια του οποίου θα απευθύνει ομιλία καθώς είναι προσκεκλημένος του προέδρου του Παγκόσμιου Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Ντέιβιντ Χάρις.
Στις 12 το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένο γεύμα και συναντήσεις με διευθύνοντες συμβούλους αμερικανικών εισηγμένων εταιρειών, ενώ την ίδια ημέρα θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με τους εκπροσώπους της JP Morgan, όπου θα παραβρίσκεται και ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Ντάιμον. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Την Τρίτη, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, όπου στις 3 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στις 5:30 θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Πίτερσον, που συνεργάζεται με το Ίδρυμα Νιάρχου.
Για την Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν και, στη συνέχεια, θα δει μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Μεταξύ άλλων, θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, γνωστό για τις φιλικές απέναντι στην Ελλάδα θέσεις του.
Στις 6:30 το απόγευμα, θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης βυζαντινής τέχνης στη National Gallery of Art, στην Ουάσινγκτον.
Την Πέμπτη o κ. Σαμαράς θα μεταβεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη και θα επισκεφθεί τα γραφεία της εταιρείας χημικών Dow Chemical, όπου θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της, Άντριου Λιβέρης. Την ίδια ημέρα, θα έχει συνάντηση με την εκδοτική ομάδα της «Wall Street Journal».
Τέλος, στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, προβλέπεται συνάντηση με την ομογενειακή οργάνωση Hellenic Ιnitiative, στην οποία θα παραβρίσκονται, όπως και τον περασμένο Αύγουστο που ήλθαν στην Ελλάδα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Στεφανόπουλος. Στην Hellenic Initiative συμμετέχουν επιχειρηματίες, που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.