Ο Κυπριακός Τύπος, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με την Χρυσή Αυγή, τα αποτελέσματα από την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο Αφροδίτη, οι επικείμενες εκλογές στο ΔΗΚΟ και το σκάνδαλο στη Cyta, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Εγκληματική Οργάνωση» γράφει ότι η ελληνική δικαιοσύνη βάζει φρένο στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία δρα στην Ελλάδα από το 1987 και κατηγορείται για ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονίας, ακόμα και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αλλού γράφει, ότι οι Κώστας Κληρίδης και Ρίκκος Ερωτοκρίτου εξετάζουν το ενδεχόμενο να οδηγήσουν ενώπιον Δικαστηρίων πρώην υπουργούς που με ενέργειες και αποφάσεις τους παραβίασαν το νόμο που απαγορεύει το ρουσφέτι. Η εφημερίδα αναφέρεται, επίσης πρωτοσέλιδα, στο σκάνδαλο στη Cyta και αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες της υπόθεσης.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Ξηλώνουν τη Χρυσή Αυγή» γράφει ότι οι ελληνικές αρχές προχωρούν στην εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, μετά το καταληκτικό συμπέρασμα στο πόρισμα του Αρείου Πάγου, ότι συνιστά εγκληματική οργάνωση. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Σ» ο Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος χαρακτηρίζει πολύ επικίνδυνη την εξέλιξη με τις επαφές των διαπραγματευτών στο Κυπριακό. Η εφημερίδα φιλοξενεί, επίσης, πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Μάριου Καρογιάν, ο οποίος δηλώνει ότι «η νέα μεθοδολογία στο Κυπριακό γεννά ερωτήματα που μας προβληματίζουν αλλά και μας ανησυχούν».

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «35-40 δις ευρώ δείχνει το κοίτασμα» γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στο οικόπεδο Αφροδίτη ένα σημαντικό κοίτασμα μικρότερου του αρχικά αναμενόμενου, αλλά με τελικές αξίες της τάξης των 35-40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλού, γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών αισθάνεται δικαιωμένος για τις αποφάσεις του να ανοίξει μέτωπο με τα κατεστημένα και τονίζει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για κάθαρση. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε συνέντευξη του Ρώσου Πρέσβη στον «Φ», ο οποίος δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι Ρώσοι επενδυτές αναμένουν αποζημιώσεις.

Η «Χαραυγή», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Εγκληματική οργάνωση η Χ.Α.» γράφει ότι στη σύλληψη του ΓΓ της Χρυσής Αυγής και των βουλευτών της προχώρησε χθες η Ελληνική Αστυνομία μετά το πόρισμα του Άρειου Πάγου, που αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή συνιστά εγκληματική οργάνωση. Αλλού γράφει ότι συνήλθε χθες το Π.Γ. του ΑΚΕΛ το οποίο ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και με το θέμα της Δρομολαξιάς. Η εφημερίδα, με πρωτοσέλιδο τίτλο της, γράφει επίσης ότι το κράτος μειώνει κατά 28 εκατομμύρια ευρώ τη συνεισφορά του στο Συμβούλιο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Λίγο το γκάζι στο Αφροδίτη για τερματικό» γράφει ότι ο Γιώργος Λακκοτρύπης θα ενημερώσει την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως τα πολιτικά κόμματα για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο οικόπεδο 12, τα οποία κινούνται κάτω από 5,5 tcf. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφει στην Κύπρο ενθαρρυμένος από τα μηνύματα των ΗΠΑ. Γράφει, επίσης, ότι μετρούν δυνάμεις στο ΔΗΚΟ με την Κ.Ο. του Κόμματος να εντοπίζεται αυτή τη στιγμή τριχοτομημένη, με δύο βουλευτές να στηρίζουν Καρογιάν, άλλους δύο Ν. Παπαδόπουλο, ενώ δύο άλλοι εμφανίζονται «ουδέτεροι».

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Τουρκία στο σκαμνί» φιλοξενεί συνέντευξη του Ν. Τορναρίτη, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι κάποιοι στο εσωτερικό μέτωπο παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στα φοβικά τους σύνδρομα και πυροβολούν με λεονταρισμούς οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες εκ μέρους της Κυβέρνησης για το Κυπριακό. Η εφημερίδα φιλοξενεί, επίσης, πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Προέδρου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου με τίτλο «Big Brother σε όλα τα τηλεοπτικά μέσα». Αλλού, αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ελλάδα σε σχέση με τις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail», με τίτλο «Υπό την απειλή των καουμπόηδων» γράφει ότι άρχισαν τα παράπονα από Κινέζους αγοραστές εναντίον κτηματομεσιτών με τον Υπουργό Εσωτερικών να τους προειδοποιεί ότι οι κάκιστες πρακτικές του παρελθόντος έχουν καταστρέψει τη φήμη της Κύπρου ως προορισμός για επενδύσεις στα ακίνητα.  Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης πρωτοσέλιδα φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη στιγμή της σύλληψης στελεχών της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Αλλού, αναφέρεται στην χθεσινή παράδοση του πορίσματος της Επιτροπής για την Οικονομία  στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα.

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΑΧΡ)