Το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης παρουσίασε ο Γιάννης Μανιάτης

Διαγωνισμοί για 28 νέα έργα κτηματογράφησης, προϋπολογισμού 527 εκατομμυρίων ευρώ προκηρύσσονται εντός της εβδομάδας από την Κτηματολόγιο ΑΕ, έργα με τα οποία αναμένεται να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ανάγκες κτηματογράφησης της χώρας.

Πρόκειται για «ένα νέο ξεκίνημα για το μεγαλύτερο έργο της χώρας, το εθνικό κτηματολόγιο» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Όσον αφορά τη διαδικασία, το υπουργείο εκτιμά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα πληροφοριακής υποδομής, καθώς αξιοποιούνται οι υποδομές της Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ (ΕΚΧΑ).

Η υποβολή της δήλωσης θα γίνεται ηλεκτρονικά, όπως και η ανάρτησή της και θα υπάρχουν on-line εφαρμογές για τα γραφεία κτηματογράφησης, καθώς επίσης και υπηρεσία θέασης ορθοφωτογραφιών.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα λειτουργούν 102 προσωρινά κτηματολογικά γραφεία, εντός δε του 2014 πρόκειται να λειτουργήσουν 13 νέα γραφεία.

Όπως εξήγγειλε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης της χώρας αφορά σε 16 εκατομμύρια δικαιώματα, δηλαδή το εναπομείναν 42% των συνολικών, τα οποία καλύπτουν το 65% της έκτασης της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, αναμένεται να δημιουργηθούν 12.000 νέες θέσεις εργασίας μηχανικών, δικηγόρων, στελεχών πληροφορικής και άλλων ειδικοτήτων, έως το τέλος του 2020.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, για θέματα ρύθμισης του χώρου και προστασίας του περιβάλλοντος» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μανιάτης, εκφράζοντας την πολιτική βούληση για οργανωμένη, ταχεία και αποτελεσματική για τον πολίτη, υλοποίηση του έργου εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, που προβλέπονται και από τις κοινοτικές δεσμεύσεις της χώρας.

Στόχοι του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η διασφάλιση των εμπράγματων δικαιωμάτων των πολιτών για τα ακίνητα ιδιοκτησίας τους, αλλά και για τον εντοπισμό, την καταγραφή και την προστασία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, παράλληλα δε αποτελεί και ένα «βασικό αναπτυξιακό εργαλείο» για την προσέλκυση και τη διασφάλιση επενδύσεων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην κοινωνία των πολιτών, η οποία, όπως τόνισε, θα αποκτήσει έναν σύγχρονο και αξιόπιστο μηχανισμό, προκειμένου να ελέγχει τις αποφάσεις της διοίκησης, καθώς επίσης και ένα εργαλείο υπέρβασης της γραφειοκρατίας, ενώ αναμένεται μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων για τον πολίτη και συντόμευση του χρόνου των διαδικασιών.

Εξάλλου, αναμένεται να συμβάλλει στην επίλυση μιας σειράς δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης, στα όρια των δασών, των σχεδίων πόλεων, οικισμών, της γραμμής του αιγιαλού, των προστατευόμενων περιοχών, αρχαιολογικών χώρων κ.α.

Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα, το κτηματολόγιο λειτουργεί στην περιοχή της 1ης γενιάς κτηματογράφησης που αφορά στην περίοδο 1995- 1999, ενώ η 3η γενιά κτηματογράφησης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014.

Κατά την 4η γενιά κτηματογράφησης πρόκειται να γίνουν ενιαίες μελέτες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2014.

Το 6,2% της επικράτειας έχει ήδη κτηματογραφηθεί, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν ανατεθεί και όλες οι υπόλοιπες μελέτες 1ης, 2ης και 3ης γενιάς.

Για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν ο κ. Μανιάτης ανέφερε: «Μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος και έχουμε την πολιτική αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μέχρι τέλους» επισημαίνοντας ότι τα ποσοστά ενστάσεων και διορθώσεων ανέρχονται σε ποσοστό 3%, σε σχέση με το 20% που παρατηρήθηκε κατά το παρελθόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματολόγιο ΑΕ Δημήτρης Καλουδιώτης τόνισε ότι με τη νέα νομοθεσία, οι προσφυγές και οι ενστάσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 80%, γεγονός που θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου.

Ο κ. Καλουδιώτης έκανε γνωστό ότι στον σχεδιασμό δεν προβλέπονται διαδικασίες οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, όπως συνέβη με το λεγόμενο «κτηματόσημο» κατά το παρελθόν, τουλάχιστον ως το 2015.

Όπως επιβεβαίωσαν, τόσο ο κ. Μανιάτης όσο και ο κ. Καλουδιώτης, η χρηματοδότηση του έργου έχει διασφαλιστεί πλήρως.

Σε πρώτο στάδιο θα αξιοποιηθούν πόροι της ΕΚΧΑ, για την ψηφιακή σύγκλιση ύψους 130 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται να διατεθούν κονδύλια τόσο από την τρέχουσα, όσο και από τη νέα προγραμματική περίοδο, για τα οποίο υπάρχει ρητή δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αλλά και θερμά υποστηρικτικό κλίμα από τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις της ΕΕ.

Στην παρέμβασή του σε σχέση με τους δασικούς χάρτες, ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2014 πρόκειται να έχουν βρεθεί οι ανάδοχοι για το υπόλοιπο 40% των δασικών εκτάσεων που παραμένουν αχαρτογράφητες, ενώ, όπως έκανε γνωστό, για το 60% των χαρτογραφημένων εκτάσεων, μόνο το 3- 5% έχει κυρωμένους δασικούς χάρτες.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ρόκος, διευθυντής προγραμματισμού και επενδυτικών προγραμμάτων της Κτηματολόγιο ΑΕ, αναφέρθηκε στο σημαντικό στελεχιακό δυναμικό της εταιρείας και τις σύγχρονες υποδομές που αυτή διαθέτει για την υλοποίηση του έργου, ο δε πρόεδρος της εταιρείας έκανε λόγο για την ανάγκη ποιοτικής και ποσοτικής αξιοποίησης αυτού του δυναμικού, για το οποίο, όπως είπε, χρειάζεται απελευθέρωσή του από την ενασχόληση με διαδικαστικά ζητήματα επίλυσης ενστάσεων και προσφυγών, προκειμένου να υπάρξει πλήρης επιστημονική αξιοποίησή του.

Καταλήγοντας ο υπουργός τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε μία ιστορική φάση του εθνικού κτηματολογίου», κάνοντας λόγο για δημιουργικό νέο ξεκίνημα, και επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία από μόνη της, η διοίκηση και η δικαστική εξουσία, δεν θα επαρκέσουν εάν δεν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των συλλογικών οργάνων των άμεσα εμπλεκομένων.

Κάλεσε δε, όλους τους επιστημονικούς συλλόγους που εμπλέκονται, να συνεργαστούν θετικά, προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης, έτσι ώστε «η χώρα να αποκτήσει το πιο σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα καταγραφής των ακινήτων και σχεδιασμού και ρύθμισης του εθνικού χώρου».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ