Έρχεται η τούρκικη Eurovision!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Από το Onalert.gr

Η Τουρκία η οποία πέρυσι δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Εurovision, ετοιμάζεται να οργανώσει το δικό της διαγωνισμό τραγουδιού που θα απευθύνεται στις τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας όπως και κάποιες Βαλκανικές χώρες και θα έχει τίτλο «Turkvision».
Η παρουσίαση της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο Εσκίσεχιρ και σύμφωνα με τους γείτονες μας η πρώτη «Turkvision» θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο με τη συμμετοχή των χωρών όπως του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν αλλά και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ακόμη και των Σκοπίων, όπως και πολλών αυτόνομων περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στην τελετή παρουσίασης της διοργάνωσης συμμετείχε και ο Υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Ναμπί Αβτζί ο οποίος τόνισε πως « δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε αυτή τη διοργάνωση με τη «Eurovision». Μπορεί να συμμετάσχουμε την ευρωπαϊκή οργάνωση μπορεί και όχι, όμως η «Turkvision» θα συνεχίσει τη δική της πορεία». Στόχος των τούρκων είναι η συμμετοχή 20 χωρών.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο Εσκίσεχιρ που για φέτος έχει ανακηρυχθεί ως «πολιτιστική πρωτεύουσα του τουρκικού κόσμου».
Η Τουρκία δεν είχε συμμετάσχει στην φετινή Eurovision και ως δικαιολογία είχε αναφέρει πως διατηρεί ενστάσεις στον τρόπο βαθμολογίας των χωρών. Όμως πολλοί θεωρούν πως η απόφαση μπορεί να είναι ένα δείγμα της στροφή της Τουρκίας προς την Ανατολή. Στην τελετή ανακοίνωσης της «Turkvision» συμμετείχε η νικήτρια της Eurovision to 201 Νιγκάρ Τζαμάλ.