Πρωτογενές πλεόνασμα 1,78 δισ. το 8μηνο του 2013

Αυξήθηκαν τα έσοδα των Σεπτέμβριο, ενώ τα στοιχεία του οκταμήνου του 2013 δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,78 δισ.ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, τα ταμειακά στοιχεία της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης κατά το οκτάμηνο του έτους, ενισχύουν την τάση σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών της χώρας.

Μάλιστα, οι πρώτες ενδείξεις για τον Σεπτέμβριο αναφέρουν αύξηση εσόδων κοντά στο 18% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα, αν και για να επιτευχθούν οι στόχοι, οι εισπράξεις το τελευταίο τετράμηνο, θα πρέπει να φτάσουν τα 17 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης παρουσιάζεται πλεόνασμα 1,78 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 748 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο αναμένεται να συρρικνώνεται συνεχώς τους επόμενους μήνες και να “τερματίσει” σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις στα 100 εκατ. ευρώ.

“Τα ταμειακά στοιχεία της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης κατά το οκτάμηνο του έτους, ενισχύουν την τάση σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών της χώρας”, υποστήριξε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

“Προς επίρρωση της ανωτέρω διαπίστωσης σημειώνεται ότι, το μήνα Σεπτέμβριο, τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κινήθηκαν καλύτερα από τους στόχους. Συγκεκριμένα, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4.083 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 313 εκατ. ευρώ ή 8,3% έναντι του στόχου που είχε τεθεί και 614 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Συνεπώς, ενισχύεται η εκτίμηση ότι βήμα – βήμα προσεγγίζεται ο στόχος: Ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης για το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα. Η εκτίμηση αυτή είναι προϊόν ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι διάθεσης για πανηγυρισμούς”, τόνισε.

 

NewsIt.gr