Ο Κυπριακός Τύπος, 4 Οκτωβρίου 2013

Οι εξελίξεις στην υπόθεση της αγοράς τ/κ γης στη Δρομολαξιά από το Ταμείο Συντάξεων της Cyta, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης της Noble στο τεμάχιο «12» τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία και η απόδοση ευθυνών στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η σειρά του ΔΣ» γράφει ότι ανακρίνονται τα εναπομείναντα μέλη του ΔΣ της Cyta για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφάσισαν την επένδυση από το Ταμείο Συντάξεων των υπαλλήλων και ότι δεν αποκλείεται τρίτος γύρος συλλήψεων τις επόμενες ημέρες. Σε άλλο θέμα για το φυσικό αέριο γράφει ότι τα νούμερα στο τεμάχιο 12 ήταν «κάτω από τις προσδοκίες» και ότι η κυβέρνηση δεν αλλάζει τον σχεδιασμό για τερματικό υγροποίησης καυσίμων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρουσιάστηκε χθες στο προσωπικό της Cyta προσχέδιο για εθελούσια έξοδο, ώστε να μειωθεί το υψηλό εργατικό κόστος και να προσελκυστεί στρατηγικός επενδυτής.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Εγώ κυβερνώ και κάμνω ό,τι θέλω» γράφει στο κύριο της θέμα ότι βαρύτατες ευθύνες στον Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο κατονομάζει ως τον κύριο υπεύθυνο της οικονομικής καταστροφής της Κύπρου, καταλογίζει στο πόρισμα της η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία. Αλλού γράφει ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στο «Αφροδίτη» είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες, όμως αυτό δεν ανησυχεί τους αρμοδίους, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι έχουμε καλής ποιότητας και εμπορικά εκμεταλλεύσιμο αέριο. Σε άλλο θέμα για την υπόθεση της Δρομολαξιάς γράφει για «αναφορές σε μίζες και εκβιασμούς», για «επίθεση ΑΚΕΛ κατά Ρίκκου Ερωτοκρίτου» και για τις αντιδράσεις των κομμάτων.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Ρίχνει κεραυνούς ο Πικής» γράφει ότι τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια θεωρεί ως τον κύριο υπεύθυνο για την οικονομική καταστροφή που υπέστη η Κύπρος, η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με λεπτομέρειες για τις ύποπτες διαδρομές πολλών επιταγών με ποσά που φθάνουν σχεδόν τις 800 χιλιάδες ευρώ, οι ανακριτές αιτήθηκαν χθες την κράτηση δύο εκ των κορυφαίων στελεχών του ΑΚΕΛ, των Βενιζέλου Ζανέττου και Χρίστου Αλέκου, καθώς και τους επιχειρηματία Αντώνη Ιωακείμ, για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς. Σε άλλο θέμα γράφει οι εργασίες για την επέκταση του νοσοκομείου Λάρνακας έχουν κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «’Παράνομη συναλλαγή’ οι συλλήψεις στελεχών του ΑΚΕΛ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι καταζητούμενος για σοβαρότατα αδικήματα έδωσε μαρτυρία στην οποία βασίστηκε η αστυνομία για να προχωρήσει στη σύλληψη των στελεχών του ΑΚΕΛ Χρίστου Αλέκου και Βενιζέλου Ζανέττου και του επιχειρηματία Αντώνη Ιωακείμ. Αλλού η εφημερίδα χαρακτηρίζει «διάτρητο» το πόρισμα για την οικονομία, το οποίο, όπως αναφέρει, δημοσιοποιείται σήμερα και αποστέλλεται στον Γενικό Εισαγγελέα. Αλλού αναφέρει ότι κινδύνους επαναφοράς των διχοτομικών θέσεων της Τουρκίας διαβλέπει η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Noble: Παγκόσμιας κλάσης το φυσικό αέριο της Κύπρου» γράφει ότι οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 καταδεικνύουν την ύπαρξη πέντε τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι περίπου είκοσι Ακελιστές συγκεντρώθηκαν χθες στο επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας για εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τα δύο στελέχη του κόμματος που συνδέονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, με το σκάνδαλο στη Δρομολαξιά και φιλοξενεί σχετική φωτογραφία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Εκκλησία της Κύπρου θεωρεί μοιχεία την αναπαραγωγή με παρένθετη μητέρα.

Η επίσης αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Έλλειμμα ενέργειας» γράφει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου είναι σχεδόν ένα τρίτο λιγότερα από ό,τι υπολογιζόταν αρχικά, αλλά παραμένουν «ουσιαστικά», δήλωσε χθες ο υπουργός ενέργειας, επιμένοντας ότι η Λευκωσία θα προχωρήσει με τα φιλόδοξα σχέδια παραγωγής. Κάτω από σχετική φωτογραφία η εφημερίδα γράφει ότι δημοσιογράφοι και υποστηρικτές του ΑΚΕΛ συγκεντρώθηκαν έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας χθες για την προφυλάκιση δύο στελεχών της αντιπολίτευσης και ενός επιχειρηματία για το σκάνδαλο με τη γη στη Δρομολαξιά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΡΙΚ δεν έχει λεφτά για τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον και δεν θα λάβει μέρος το 2014.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με  κύριο τίτλο «Ομολόγησαν τη συναλλαγή» αναφέρεται σε παραδοχή του Ν. Λίλλη ότι έκαμε συμφωνία με τους ανακριτές να τον αφήσουν ελεύθερο και να δώσει νέα κατάθεση (με την οποία επιχειρείται ενοχοποίηση των στελεχών του ΑΚΕΛ). Γράφει ακόμα ότι δεν στοιχειοθετείται καμιά κατηγορία σε βάρος των στελεχών της Αριστεράς και ότι ο επικεφαλής των ανακριτών σε ρόλο πολιτικού αναλυτή επιχειρεί να διασύρει το ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι «μετά το κράτος πρόνοιας ξηλώνουν και το κράτος δικαίου». Σε άλλο θέμα γράφει ότι αποκαλύπτεται η ναζιστική ιδεολογία της «Χρυσής Αυγής» Κύπρου και Ελλάδας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» με κύριο τίτλο «Χειροπέδες στο ΑΚΕΛ» γράφει ότι ‘πράγματα και θαύματα’ ακούστηκαν χτες στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Λάρνακας που εξετάζει την υπόθεση της Δρομολαξιάς, ενώ αναφέρεται και σε «συμπεριφορά ‘Χρυσής Αυγής’ από το ΑΚΕΛ». Αλλού γράφει ότι το πόρισμα Πική αποδίδει βαρύτατες ευθύνες στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση της οικονομίας. Αλλού γράφει για «το παιδομάζωμα των ΕΔΟΝόπουλων».

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΑΧΡ)