Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλου με την Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας και τον Μητροπολίτη κ.κ. Αρσένιο

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλου με την Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας και τον Μητροπολίτη κ.κ. Αρσένιο

“Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα, είναι να είμαστε ενωμένοι. Δεν έχουμε την πολυτέλεια τώρα που υπάρχει η κρίση, να αφήνουμε στην άκρη κανέναν Έλληνα. Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις και την ιδεολογία του. Όλους όμως μας ενώνει η πατρίδα που είναι πάνω απ’ όλα και χρειάζεται τον καθένα από μας”. Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος την συνάντηση του με την Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας, στο πλαίσιο  της 3ήμερης επίσκεψης του στην Ουγγαρία.

Ο αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό Υφυπουργός, βρέθηκε στα γραφεία που έχει παραχωρήσει στους συμπατριώτες μας το ουγγρικό κράτος και εκεί στεγάζονται το 12τάξιο Συμπληρωματικό Σχολείο Ελληνικών Βουδαπέστης, η βιβλιοθήκη και τα γραφεία του συλλόγου. Με επικεφαλής τον πρόεδρο Λαοκράτη Κοράνη, την διευθύντρια του σχολείου Ευαγγελία Τσαρούχα και παρουσία πολλών Ελλήνων, ο κ.Γεροντόπουλος άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα αιτήματα τους και συζήτησε για αρκετή ώρα μαζί τους. “Συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνετε ως Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας και εδώ, αλλά και στο χωριό Μπελογιάννης και στην έδρα Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου. Εσείς είστε το καλό μας πρόσωπο και το ότι μας αγαπούν οι Ούγγροι σε σας οφείλεται, με την παρουσία σας επί δεκαετίες. Ο ελληνισμός ενωμένος μπορεί να πετύχει πολλά. Παρά την κρίση, στείλαμε με απόσπαση πέντε εκπαιδευτικούς για να βοηθήσουν στην εκμάθηση των ελληνικών, δείχνοντας ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι κοντά σας” τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Λαοκράτης Κοράνης επεσήμανε: ” Χαιρόμαστε που βρεθήκατε κοντά μας. Εμείς ως Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας προσπαθούμε και δίνουμε μάχη για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, με το σχολείο στο χωριό Μπελογιάννης που καταφέραμε να το κρατήσουμε, αλλά και το 12τάξιο σχολείο εδώ στην Βουδαπέστη. Παράλληλα προσπαθούμε να διαδώσουμε και να αναδείξουμε τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία των Ελλήνων της Ουγγαρίας, εκδίδονταςκάθε χρόνο δυο βιβλία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ελληνοουγγρικό πνευματικό κέντρο σε χώρο που έχουμε ήδη εξασφαλίσει. Είναι σημαντικό ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, φέτος ήρθαν πέντε εκπαιδευτικοί στα δυο σχολεία και το Πανεπιστήμιο και μακάρι να μπορέσουν να έρθουν περισσότεροι”.

Ο κ.Γεροντόπουλος επισκέφθηκε τις αίθουσες του 12τάξιου σχολείου και συνομίλησε για λίγο με τους μαθητές και τους δασκάλους, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίηση του για την δουλειά που γίνεται και σ’ αυτό, παράλληλα με το σχολείο του χωριού Μπελογιάννης και την έδρα Νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο.

Η συνάντηση με τον Μητροπολίτη κ.κ.Αρσένιο

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσένιο. Συζήτησαν μεταξύ άλλων και το πρόβλημα του οικήματος της εκκλησίας της Βουδαπέστης, το οποίο είχε κατάσχει το πρώην κουμουνιστικό καθεστώς της Ουγγαρίας και σήμερα η Μητρόπολης Αυστρίας, Ουγγαρίας και Μεσευρώπης διεκδικεί την επιστροφή του.

Μετά την συνάντηση ο κ.Γεροντόπουλος τόνισε: “Είμαστε ευγνώμονες, διότι η εκκλησία σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι ο πόλος που συγκεντρώνει όλους τους Έλληνες. Κι αυτή είναι μια τεράστια συνεισφορά. Η Ελληνική Πολιτεία συμπαραστέκεται στο πολύ σημαντικό έργο που κάνετε και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για τους Έλληνες Χριστιανούς της περιοχής. Χάρηκα που επισκεπτόμενος το χωριό Μπελογιάννης, είδα την πολύ όμορφη και ζεστή εκκλησία και ελπίζω ότι σύντομα και στην Βουδαπέστη θα υπάρξει ο κατάλληλος χώρος για τους συμπατριώτες μας”.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης κ.Αρσένιος επεσήμανε: “Θέλω να ευχαριστήσω τον κ.Υφυπουργό για την επίσκεψη του στην Βουδαπέστη και τη συνάντηση μας, κατά την οποία συζητήσαμε όλα τα θέματα που απασχολούν τη Μητρόπολη μας εδώ στην Ουγγαρία. Η συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας είναι πολύ σημαντική για τις προσπάθειες που κάνουμε και πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν”.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των συλλόγων “Ελληνικός-Κυπριακός-Ουγγρικός Σύλλογος Φιλίας”, Διαπολιτιστικός Σύλλογος “Μακεδονία” και “Υπό Ελλήνων Ιδρυθείσα Ορθόδοξος Ουγγρική Εκκλησιαστική Κοινότητα Βουδαπέστης”.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Ο ΥΦΥΠΕΞ Κυρ. Γεροντόπουλος με τον Μητροπολίτη κ. Αρσένιο.