Θετικά μηνύματα από τους οίκους αξιολόγησης για την Ελλάδα

Μήνυμα σταθερότητας φτάνει στην Ελλάδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι μπορεί να μην αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία, όμως τοποθετούν την ελληνική οικονομία μακριά από άμεσους κινδύνους.

Ο οίκος Fitch, στην εξαμηνιαία έκθεσή του «Macro-Prudential Risk Monitor» που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, έθεσε την Ελλάδα εκτός της λίστας των «επικίνδυνων» χωρών. Παράλληλα, συμπεριλαμβάνει και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στις χώρες που παρουσιάζουν βελτίωση, αναβαθμίζοντας την «αξιολόγηση βιωσιμότητας» (Viability Ratings) των ελληνικών τραπεζών σε «b».

Από την πλευρά του, ο Standard & Poor’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Β-/Β για την Ελλάδα, με σταθερές προοπτικές (outlook), κάνοντας λόγο για εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας για την αξιοσημείωτη προσαρμογή του προϋπολογισμού και για βελτιωμένη ανταγωνιστικότητά της.

Ο S&P θεωρεί πως τα κράτη μέλη της Ε.Ε., παραμένουν αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης και το εξωτερικό χρέος της οικονομίας παραμένουν τεράστια. Ο οίκος κάνει επίσης λόγο για προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή αλλά και για οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις.

Μπορεί τα δεδομένα να δείχνουν χρηματοδοτικό κενό μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, οι αγορές όμως, μέσω των οίκων αξιολόγησης, δείχνουν «υπομονή» περιμένοντας τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.

Πηγή:newpost.gr