ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Διλήμματα και συμπτώσεις…

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Ισχυρές κυβερνήσεις ή ισχυρά κοινοβούλια; Όπως λέμε, ισχυρή οικονομία ή πλούσιοι Έλληνες; Διότι για να είναι η οικονομία ισχυρή πρέπει να συνεισφέρουν γενναία όλοι οι Έλληνες. Εάν, όμως, πληρώνουν φόρους, χάρατσια, λογαριασμούς κλπ. οι Έλληνες,  δεν θα τους μείνουν στην τσέπη ούτε για στραγάλια!

Όπότε, το δίλημμα παραμένει θεωρητικό. Στην πράξη, δεν το λένε αλλά όλοι προτιμούν να είναι πλούσιοι κάτοικοι ενός φτωχού κράτους…

Τι κάνουν οι πλούσιοι κάτοικοι ενός φτωχού κράτους; Αποφεύγουν να συμπεριφερθούν ως  πολίτες. Τουτέστιν, δεν πληρώνουν καμμία από τις υποχρεώσεις τους. Ξοδεύουν μόνον για τον εαυτούλη τους.  Γεμίζουν τις ταβέρνες, πλημμυρίζουν αυτοκινούμενοι τους δρόμους, παραθερίζουν τα καλοκαίρια μαζικά και κάνουν εξωτερικό τουρισμό το χειμώνα…

Όταν δουλεύουν μας… δουλεύουν! Δεν κόβουν μα ούτε και ζητάνε αποδείξεις.  Από …σεμνοτυφία δεν δηλώνουν στην εφορία το πραγματικό εισόδημά τους. Μπας και νομίσουμε ότι θέλουν και καλά να  μας κάνουν …επίδειξη πλούτου!  Προτιμούν την δόξα του  Άγνωστου Στρατιώτη από τη …λόξα του κάθε Κασιδιάρη!

Άδικο έχουν;  Ξέρεις τι είναι το κράτος να σου χρωστάει δέκα, εσύ να του χωστάς πέντε κι αντί να σου επιστρέψει τα υπόλοιπα πέντε και να σου πει και ευχαριστώ,  να σου βάζει πρόστιμο γιατί δεν του πληρώνεις εσύ τα πέντε που του χρωστάς; Όσο για τα δικά του δέκα, θα σου τα επιστρέψει όταν εκείνο θέλει και, μάλιστα, άτοκα!

Και βγαίνουμε μετά στις ρούγες και ζητάμε επενδύσεις! Και όσο το κάνουμε αναμεταξύ μας, καημός δεν είναι! Γνωριζόμαστε πιά!  Να παίρνουμε, όμως, αμπάριζα τις γειτονιές του κόσμου και να στρώνουμε και κόκκινα χαλιά!.. Εμένα, πάντως, αυτό μου θυμίζει τις κακονοικοκυρές που στώνουν χαλιά για να κρύβουν από κάτω  τα σκουπιδάκια τους! Αντί να βάλουν ηλεκτρική σκούπα, σηκώνουν την άκρη του χαλιού και τα …σπρώχνουν από κάτω!

Ξέρεις τι είναι ο επιχειρηματίας να έχει μηδενικό ΦΠΑ, γιατί είχε μηδέν έσοδα, και αντί να τον ενισχύει το κράτος να του βάζει από πάνω και τσουχτερό πρόστιμο για εκπρόθεσμη, λέει, δήλωση; Και γιατί να πρέπει να δηλώσει το “μηδέν”; Δηλαδή αν δήλωνε νωρίτερα το “μηδέν”,  θα έσωζε τα δημόσια Ταμεία;  Άλλο είναι να είχες εισπράξει ΦΠΑ και να μην είχες κάνει εμπρόθεσμα τη δήλωση. Τότε μάλιστα. Και το πρόστιμο κατανοητό και δέκα βουρδουλιές, ακόμη, που λέει ο λόγος!

Αλλά έτσι λειτουργεί το κατάστημα “Ελλάς”. Αντί να συνδέσουν ηλεκτρονικά το κάθε ένα εμπορικό, την κάθε μία επιχείρηση  με την οικεία εφορία, οπότε από βραδύς να γνωρίζουν τι ΦΠΑ πρέπει να περιμένουν να μπει στα ταμεία το πρωϊ,  προτιμούν να ζουν στην άγνοια! Είναι, φαίνεται, αποδοτικότερη! Σε μιά αγορά “νεκρή” εκείνοι κερδίζουν από τα αέρα-πατέρα πρόστιμα…

Φτάσαμε στο τέλος και το δίλημμα παραμένει αλώβητο! Ισχυρές κυβερνήσεις ή ισχυρά Κοινοβούλια; Το ισχυρό Κοινοβούλιο μπορεί να δώσει διαφορετικές κυβερνήσεις μέσα στην τετραετία. Η ισχυρή κυβέρνηση εξαντλείται η ίδια πριν εκπνεύσει η τετραετία! Είναι ζήτημα απλής λογικής.

Καλά, συνεννοημένοι ήτανε Σαμαράς και Τσίπρας; Ή ήτανε τυχαίο να λείπουν και οι δυό μαζί από τη χώρα όταν προφυλακίζονταν η Χρυσή Αυγή; Μήπως ήτανε τυχαίο ότι έστειλαν πίσω στην πατρίδα εκείνες τις ώρες τον Βενιζέλο; Για παιδέψτε το λίγο… Εμένα για απλή σύμπτωση, πάντως, δεν μου κάθεται!