Προκαλεί για τη Χάλκη ο Ταγίπ Ερντογάν

Published on: Oct 6, 2013 @ 19:55

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η νέα  αθέτηση, από τον κ. Ταγίπ Ερντογάν, της υπόσχεσης που είχε δώσει όχι μόνον προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελλάδα, αλλά και προς τον Αμερικανό Πρόεδρο  Μπάρακ Ομπάμα, που του έχει θέσει, επανειλημμένως, το θέμα του ανοίγματος της  Θεολογικής Σχολής Χάλκης, συνοδεύτηκε από μία άκομψη προσπάθειά του να συσκοτίσει την αλήθεια.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Έρντογαν, σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι “δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής”, θέλωντας, προσφανώς, να το περάσει αυτό ως προσωπική του “εκδούλευση” προς το Πατριαρχείο, την ώρα που άριστα γνωρίζει ότι ΠΟΤΕ δεν υπήρξε τέτοιο θέμα, ούτε θα μπορούσε να υπάρχει νομικό κώλυμα, αφού η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι τουρκικό εκπαιδευτικό Ίδρυμα!  Για δε την επαναλειτουργία του τουρκικού αυτού Ιδρύματος, ο κ Έρντογάν αξιώνει από την …Ελλάδα  “αμοιβαία χειρονομία” την οποία και προσδιορίζει στην  <εκλογή του μουφτή στη δυτική Θράκη από την «τουρκική κοινότητα»>…

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ερντογάν, υποστήριξε ότι ο μουφτής της Δυτικής Θράκης, που σήμερα διορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να εκλέγεται από τη <«μουσουλμανική-τουρκική κοινότητα»>, υποστηρίζοντας ότι αυτό προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης.  «Εμείς [η τουρκική κυβέρνηση] δεν διορίζουμε τον Έλληνα Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική κοινότητα επιλέγει το θρησκευτικό της ηγέτη. Γιατί λοιπόν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για το θρησκευτικό ηγέτη της τουρκικής κοινότητας στη δυτική Θράκη;>, σχολίασε ο Ερντογάν.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ερντογάν παραπλανεί διπλά:  Πρώτον, μιλά για “τουρκική κοινότητα” στην Θράκη την ώρα που η Συνθήκη της Λωζάνης (την οποία και επικαλείται!..) αναφέρεται σε “μουσουλμανική  (δηλαδή θρησκευτική και όχι εθνοτική) μειονότητα”…

Έπειτα, λησμονεί άραγε,  ο κ. Ερντογάν, ότι πριν την εκλογή του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχη ο κατάλογος με τα ονόματα των υποψηφίων Ιεραρχών υποβάλεται -μέσω του Τούρκου Νομάρχη της Πόλης- υποχρεωτικά στην τουρκική κυβέρνηση η οποία έχει δικαίωμα να αφαιρέσει όσα ονόματα ιεραρχών δεν επιθυμεί να εκλεγούν;  Έτσι, με αυτήν την δαμόκλειο σπάθη της τουρκικής διοίκησης “η ελληνική κοινότητα επιλέγει το θρησκευτικό της ηγέτη”; Με δοτό κατάλογο υποψηφίων, Τούρκων υπηκόων;

Η δε αποστροφή του κ. Ερντογάν ότι μας έκανε τη …χάρη “χορηγήσει τουρκική υπηκοότητα σε ξένους κληρικούς”  (εννοεί Έλληνες Ιεράρχες) πρέπει να του επισημάνουμε ότι “Τούρκους” ήθελε να κάνει τους Έλληνες Ιεράρχες και ο Μωάμεθ ο κατακτητής!

Εξάλλου, η άποψη ότι με την τουρκοποίηση των Ιεραρχών της Ομογένειας και των Νέων Χωρών εξασφαλίζεται, δήθεν,  η διαδοχή στον πατριαρχικό Θρόνο, είναι αστήρικτη  και παραπλανητική. Το Φιρμάνι του 1862  ( σ.σ. δεν το έχει διαβάσει ο κ. Ερντογάν;)  λέει πως για να γίνει κάποιος Πατριάρχης πρέπει “να είναι Τούρκος υπήκοος πατρόθεν απ’ αρχής”. Οι λαμβάνοντες, επομένως, κατά παραχώρηση (!)  τουρκικήν υπηκοότητα Έλληνες Ιεράρχες μπορούν μόνον μέχρι μέλη της Ιεράς Συνόδου να γίνουν και ουχί να εκλεγούν Πατριάρχες!..

Ρίχνοντας εντελώς τις μάσκες, ο Ερντογάν κατέληξε πως στην Αθήνα υπάρχουν δύο τεμένη που κατεδαφίστηκαν: «Είπαμε στην Ελλάδα, επιτρέψτε να φτιάξουμε τα τεμένη αυτά, δώστε άδεια για την επιδιόρθωση του τεμένους Φετχιγιέ και εμείς μπορούμε να ανοίξουμε σε ένα λεπτό τη Θεολογική Σχολή».

“Η μυθολογία του Έρντογαν θα τελειώσει όταν θα πάει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Διαιωμάτων, για να ρωτήσουμε εάν το σύμβολο της Ορθοδοξίας το χειρίζεται η Παγκόμια Ορθόδοξη Κοινότητα. Συνιστώ στον κ. Ερντογάν να κοιτάξει και να διαβάσει το Φιρμάνι του Σουλτάνου του 1862. Όταν καταργήσανε τον Οικουμενικό Πατριάρχη που διορίζανε από το 1453 μέχρι το 1862 και κάνανε τον “Ρωμιό Πατριάρχη της Πόλης”. Τότε αποφασίστηκε η ψευτο-εκλογή του Δεσπότη της Πόλης ως Πατριάρχη της Ορθοδοξίας. Όταν διαβάσει το φιρμάνι του προκατόχου του Σουλτάνου, θα καταλάβει τα παραμύθια που μας πουλάνε για 560 χρόνια!”.  Αυτό δήλωσε στην ΡΗΡ ο Ελληνοαμερικανός πρώην βουλευτής του Νιού Χάμσαϊρ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, κ. Κρις Σπύρου. “Εκεί που πήγε ο Φωκάς και η Λοϊζίδου, και τώρα βγήκε η απόφαση ότι οι Τούρκοι πρέπει να πληρώσουν. Όταν θα τα <σκάσουν> τότε θα καταλάβουν ποιός διορίζει και ποιός αποφασίζει”, κατέληξε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Σημιώνεται, τέλος, ότι πρόσφατα, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων  των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με το Ψήφισμα   H.RES.306.IH αναφέρει:<…παροτρύνομε την Τουρκική Δημοκρατία να προστατεύσει τη χριστιανική παράδοση και την επιστροφή των κατασχεμένων εκκλησιαστικών περιουσιών (…)  Ενώ η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι υπεύθυνη για την καταστροφή και τη λεηλασία των περισσοτέρων χριστιανικών παραδόσεων (μνημείων) μέσα στα σύνορά της (…)Αποφασίσαμε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων παροτρύνει την κυβέρνηση της Τουρκίας να τιμήσει τις υποχρεώσεις σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και τα δικαιώματα των ανθρώπων :1.   Να βάλει τέλος σε όλες στις θρησκευτικές διακρίσεις.

2. Να επιστρέψει στην νόμιμη εκκλησία και στους ιδιοκτήτες των περιουσιών των χριστιανικών εκκλησιών, χωρίς εμπόδιο ή κώλυμα να οργανώνει και να κάνει θρησκευτικές λειτουργίες θρησκευτική μόρφωση, κριτική εκπαίδευση, να διορίζει και να ορίζει τους κληρονόμους, συνεδριάσεις θρησκευτικών κοινοτήτων, θρησκευτικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων για την προστασία των φτωχών και των ανίκανων και άλλες θρησκευτικές δραστηριότητες.

3. Επιστροφή στους νόμιμους δικαιούχους όλων των χριστιανικών εκκλησιών και άλλων τόπων προσευχής, μοναστήρια, σχολεία, νοσοκομεία, μνημεία, εικόνες, ιερές τοποθεσίες και άλλες χριστιανικές περιουσίες συμπεριλαμβανομένων μετακινούμενων περιουσιών, όπως έργα τέχνης, χειρόγραφα, ιερά κειμήλια, δισκοπότηρα και άλλα.

4.Να επιτρέψουνε τις νόμιμες χριστιανικές εκκλησίες και τους ιδιοκτήτες των περιουσιών των εκκλησιών, χωρίς εμπόδιο ή κώλυμα, να διατηρήσουνε, να επιδιορθώσουν, να ανακαινίσουν όπως αυτοί νομίζουνε όλες τις χριστιανικές εκκλησίες και άλλους ιερούς τόπους προσκυνήματος, μοναστήρια, σχολεία, νοσοκομεία, μνημεία, εικόνες, και άλλες θρησκευτικές περιουσίες στην Τουρκία>.