Ένοχοι οι Άκης Τσοχατζόπουλος και 16 ακόμη κατηγορούμενοι

Μετά από την πολύμηνη δίκη του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και των υπόλοιπων κατηγορουμένων στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος το δικαστήριο απεφάνθη πως οι 17 από τους κατηγορούμενους είναι ένοχοι, με τους 12 να κρίνονται ένοχοι στις βαρύτατες κατηγορίες.

Μάλιστα ο Ακης Τσοχατζόπουλιος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος και παθητικής δωροδοκίας που προκάλεσε ζημιά 55 εκ ευρώ στο Δημόσιο. Παράλληλα το δικαστήριο αποφάσισε και την ενοχή της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, της κόρης του Αρετής Τσοχατσοπούλου, της πρώην συζύγου του Γκούντρουν Μολντενχάουερ- Τσοχατζοπούλου, της λογίστριας του Ευφροσύνης Λαμπροπούλου.

Στην ανάγνωση της απόφασης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, το δικαστήριο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τις απολογίες των κατηγορουμένων, έκρινε ότι ο πρώην υπουργός διέπραξε το αδίκημα της κατ΄εξακολούθηση δωροδοκίας (που είναι παραγεγραμμένο), ζητώντας ωφελήματα για να καταρτιστούν συμβάσεις για τα TORM1 και τα υποβρύχια.

Κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο ‘Αμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.

Σύμφωνα με το δικαστήριο τα χρήματα που εισέπραξε και που διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, επί σχεδόν μια δεκαετία, υπερβαίνουν το ποσό των 18 δισ. δραχμών.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός κρίνεται ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ΄εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ΄επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Οι δικαστές έκριναν ένοχους και τους άλλους 16 συγκατηγορούμενούς του, μεταξύ των οποίων η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν και οι Γ. Σμπώκος και Ν. Ζήγρας.

Αναλυτικά ένοχοι κρίθηκαν οι:

Βίκυ Σταμάτη, Γκούντρουν Μολντενχάουερ, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Νίκος Ζήγρα,  Παναγιώτη Σταμάτη, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Αστέριος Οικονομίδη, Γιώργο Σαχπατζίδη, Γιάννη Σμπώκο, Ταλίτα Τσεκούρα, Οράτιο Μελά, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Νίκο Γεωργουλάκη, Γιώργο Κωνσταντάτο, Νίκο Καρατζά και Φώτη Αρβανίτη.

Οι δικαστές αποφάσισαν την αθώωση του Παντελή Ζαχαριάδη και Σπύρου Χατζηνικολάου.

Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του για την μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς, έπειτα από πεντάμηνη διαδικασία με περίπου 60 συνεδριάσεις, με τους κατηγορούμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Οι ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορουμένους αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας ή την Τρίτη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι «τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου».

Πηγή: iefimerida.gr-newpost.gr
php:Διαγράφτηκε ένα όνομα με την υπ’ αριθ. 7578/2018 Διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.