Είκοσι χρόνια φυλακή στον Τσοχατζόπουλο, 12 χρόνια στη σύζυγο και την κόρη του

Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Εικοσαετής φυλάκιση επιβλήθηκε από το δικαστήριο στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.

Ο Γιάννης Σμπώκος καταδικάστηκε σε 16 χρόνια,η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και ο Γιώργος Σαχαπατζίδης σε 13 χρόνια, η Βίκυ Σταμάτη, ο Αστέριος Οικονομίδης και η Αρετή Τσοχατζοπούλου 12 χρόνια.

Δεκαετή κάθειρξη επιβλήθηκε στον Νίκο Γεωργουλάκη, τον Οράτιο Μελά, τον Κώστα Αντωνιάδη και τον Γιώργο Κωνσταντάτο.

Στον Νίκο Ζήγρα, τον Παναγιώτη Σταμάτη, την Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, τον Φώτη Αρβανίτη και τον Νίκο Καρατζά επιβλήθηκε εξαετής κάθειρξη.

Όπως αναμενόταν, αθωώθηκαν ο Παντελής Ζαχαριάδης και ο Σπύρος Χατζηνικολάου.

Άμεσα στη φυλακή θα οδηγηθούν ο Άκης ΤσοχατζόπουλοςΒίκυ Σταμάτη, η Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο Γιάννης Σμπώκος, η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και ο Γιάννης Σαχπατζίδης.

Οι υπόλοιποι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, με μοναδική εξαίρεση τον Αστέριο Οικονομίδη ο οποίος θα καταβάλει χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ, ενώ του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Τέλος, το δικαστήριο όρισε και αποζημίωση για το Ελληνικό Δημόσιο: 1 εκατ. ευρώ υποχρεούται να καταβάλει ο Άκης Τσοχατζόπουλος (όσα είχαν ζητήσει δηλαδή την πρώτη μέρα της δίκης οι δικηγόροι του Δημοσίου), 500.000 ευρώ ο Γιάννης Σμπώκος, και από 100.000 όλοι οι υπόλοιποι καταδικασθέντες, πλην των Π.Σταμάτη, Φ.Αρβανίτη, Γκ.Τσοχατζοπούλου και Φ.Καρατζά.

Την αγανάκτησή του για την απόφαση εξέφρασε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ο πρώην υπουργός πήρε το λόγο, ρωτώντας εάν η γυναίκα του και η κόρη του “καταδικάστηκαν επειδή έχουν το επίθετο Τσοχατζοπούλου”.

“Πήρατε μια απόφαση για δήθεν δωροδοκία μου με ένα ανυπόστατο κατηγορητήριο και βλέπω ότι μοιράζετε αναστολές. Δεν αναλογίζεστε όμως τις τραγικές συνέπειες που έχει για την οικογένειά μου και τα ανήλικα παιδιά της κόρης και της γυναίκας μου. Ζητώ να τους χορηγήσετε αναστολή” υποστήριξε ο πρώην υπουργός, ενώ πάντως η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί και η απόφαση του δικαστηρίου δεν μπορούσε να αλλάξει.

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Εικοσαετή φυλάκιση είχε προτείνει νωρίτερα ο Εισαγγελέας για τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.  Για τον Γιάννη Σμπώκο είχε προτείνει 16 χρόνια, για την Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και τον Γιώργο Σαχαπατζίδη 13 χρόνια, για τη Βίκυ Σταμάτη και τον Αστέριο Οικονομίδη 12 χρόνια.

Δεκαετή κάθειρξη προτείνει για την Αρετή Τσοχατζοπούλου,  τον Νίκο Γεωργουλάκη, τον Οράτιο Μελά, τον Κώστα Αντωνιάδη και τον Γιώργο Κωνσταντάτο.

Για τον Νίκο Ζήγρα, τον Παναγιώτη Σταμάτη, την Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, τον  Φώτη Αρβανίτη και τον Νίκο Καρατζά.

Είχε ζητήσει την αθώωση του Παντελή Ζαχαριάδη και του Σπύρο Χατζηνικολάου.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr
ΡΗΡ Διαγράφηκε ένα όνομα με την υπ’ αριθ. 7578/2018 Διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.