Ο Κυπριακός Τύπος, 7 Οκτωβρίου 2013

Οι πολιτικές προεκτάσεις των ανακρίσεων για το θέμα της αγοραπωλησίας τ/κ γης στη Δρομολαξιά και οι αντιδράσεις του ΑΚΕΛ, το πόρισμα για την οικονομία που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα και οι αντιδράσεις του ΑΚΕΛ για το θέμα αυτό, οι προετοιμασίες Κυβέρνησης – Κεντρικής Τράπεζας ενόψει της καθόδου της Τρόικας τέλη Οκτωβρίου, οι προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ για γεφύρωση του χάσματος στο Κυπριακό, αλλά και το πρόβλημα της ανεργίας, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος.

 

Η «Αλήθεια» στο πρωτοσέλιδό της θέμα με τίτλο «Κατηγορητήρια εντός των ημερών» γράφει ότι στην τελική φάση βρίσκονται οι ανακρίσεις για το μεγάλο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς ενώ οι ανακριτές πιστεύουν ότι έχουν ήδη ‘δέσει’ τη διαδρομή των χρημάτων και τις κατηγορίες που θα προσαφθούν. Αλλού, αναφέρει ότι χιλιάδες Κύπριοι άνεργοι αναζητούν μια ευκαιρία στις θέσεις εργασίας μέσω τω εδικών σελίδων ή γκρουπ που υπάρχουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, γράφει ότι ενισχύονται οι αγρότες με κονδύλια 32 εκατ. με τη βοήθεια και της ΕΕ.

 

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Προαποφασισμένο το πόρισμα Πική» αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος υποστήριξε ότι το περιεχόμενο του πορίσματος της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία ήταν προαποφασισμένο υπό την έννοια ότι τα μέλη της επιτροπής «είχαν διαμορφωμένη δική τους άποψη την οποία πέρασαν στο πόρισμα που εξέδωσαν». Επίσης, γράφει ότι εδώ και ένα χρόνο παραμένει αναξιοποίητη η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για την ενδοοικογενειακή βία. Αλλού, ο ‘Π’ γράφει ότι τα Υπουργεία Τουρισμού και Εσωτερικών υπέβαλαν κοινή πρόταση για τα πολυξενοδοχεία.

 

«Η Σημερινή» με τίτλο «Μυρίζει μπαρούτι σε όλα τα μέτωπα» γράφει ότι πεδίο μάχης και σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση καθίσταται η ‘διαφιλονικούμενη’ τ/κ γη στη Δρομολαξιά με τον Άντρο Κυπριανού να κάνει λόγο για στημένες καταθέσεις στις έρευνες. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι σε ρυθμούς προεκλογικής εκστρατείας βρίσκεται το ΔΗΚΟ και οι Μάριος Καρογιάν και Νικόλας Παπαδόπουλος, με τον Μάρκο Κυπριανού να πηγαίνει για Αναπληρωτής Πρόεδρος. Επίσης, η ‘Σ’ προβάλλει δηλώσεις του Αν. ΓΔ της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ευθύμιου Πανταζή, ο οποίος είπε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές στη δομή στου Συνεργατισμού.

 

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Υπ’ ατμόν η κυβέρνηση» γράφει ότι τρεις εβδομάδες πριν την επίσκεψη της Τρόικας στις 28 Οκτωβρίου, υπ’ ατμόν βρίσκονται κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα ενόψει της δεύτερης και πιο δύσκολης αξιολόγησης για να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση. Επίσης, ο ‘Φ’ γράφει για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα που αποφάσισε το Υπουργικό που θα δίνει δίχτυ προστασίας στους ομοφυλόφιλους και θα διώκει ποινικά όσους τους χλευάζουν. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων θα έχει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα στο Κυπριακό.

 

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ισονομία απαιτεί το ΑΚΕΛ» γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ  δήλωσε ότι το κόμμα απαιτεί ισονομία και δίκαιη αντιμετώπιση των στελεχών του που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για την υπόθεση αγοράς του τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά από το ταμείο συντάξεων της Cyta και κατήγγειλε ότι προσπαθούν να στηθούν συγκεκριμένες καταθέσεις εις βάρος των στελεχών του κόμματος. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι καθημερινές είναι οι κινητοποιήσεις των ΑΚΕΛιστών έξω από τα κρατητήρια όπου κρατούνται δύο στελέχη του ΑΚΕΛ.  Επίσης, αναφέρει ότι νέες καταθέσεις καίνε τη Χρυσή Αυγή και ότι με εντολή του Μιχαλολιάκου έγινε η δολοφονία του Φύσσα.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)