”Σε κίνδυνο οι περιουσίες των Ελλήνων δανειοληπτών”…

Μέτρα για την προστασία της περιουσίας των μικροδανειοληπτών ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ξένα hedge funds καταφτάνουν…
στην Ελλάδα με πρόθεση να αγοράσουν τα «κόκκινα δάνεια».
Ειδικότερα, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στις προηγούμενες μέρες έφτασαν στην Αθήνα εκπρόσωποι έξι διαφορετικών εξειδικευμένων funds, που ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων ή περιουσιακών στοιχείων από πτωχεύσεις, και συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, με σκοπό να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές ελληνικά κόκκινα δάνεια.
Όπως αναφέρουν μάλιστα οι επερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα περισσότερα funds έχουν έδρα στη Νέα Υόρκη και ειδικεύονται στο να αγοράζουν σε όσο πιο χαμηλές τιμές γίνεται τα κόκκινα δάνεια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που βαρύνονται με χρέη και στη συνέχεια προσπαθούν να εισπράξουν τα δάνεια ή να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία σε τιμές υψηλότερες από αυτές που τα απέκτησαν.
Κατά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η τιμή στην οποία θέλουν να αγοράσουν τα δάνεια φημολογείται ότι θα είναι 20-30% της ονομαστικής αξίας. Μάλιστα όπως προσθέτουν, όταν το fund αγοράσει ένα κόκκινο δάνειο θα αποκτήσει μαζί με αυτό και τις εξασφαλίσεις που έχει δώσει ο δανειολήπτης, οι οποίες συνήθως είναι εμπράγματες και ειδικά στη χώρα μας στην πλειοψηφία τους αφορούν ακίνητα.
«Αν δηλαδή κάποιος έχει προσημειώσει το σπίτι του ή οποιοδήποτε άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας του για ένα στεγαστικό ή άλλου είδους δάνειο, τότε τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή την προσημείωση μεταβιβάζονται στον νέο αγοραστή του δανείου. Για τους πιο πάνω λόγους οι δανειολήπτες θα καλούνται από τους νέους πιστωτές να αποπληρώσουν άμεσα τις καθυστερημένες οφειλές τους, διαφορετικά τα ακίνητά τους θα βρίσκονται προ της απειλής της κατάσχεσης ή θα κατάσχονται», εξηγούν.
«Όταν ο ελληνικός λαός, παρά τα φοβερά δεινά που βιώνει, πληρώνει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και τους τόκους αυτής, οι τραπεζίτες των θαλασσοδανείων και των επισφαλών δανείων των ημετέρων, αποφασίζουν να πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί, δηλαδή στο 20% με 30%, τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων πολιτών», τονίζουν οι ίδιοι, καλώντας την κυβέρνηση να μην επιτρέψει να γίνουν χιλιάδες μικροδανειολήπτες «βορά των distress funds».
Πηγή : naftemporiki.gr