Αν δεν υπάρξει συμφωνία, κακά μαντάτα για την αμερικανική Οικονομία

Η BofA Merrill Lynch μειώνει την εκτίμησή της για το αμερικάνικο ΑΕΠ του γ’ και του δ’ τριμήνου τονίζοντας ότι το shutdown θα συνεχιστεί για άλλη …
μία εβδομάδα τουλάχιστον, και η Goldman Sachs προειδοποιεί πως αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους τότε η ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν οξεία πτώση στην οικονομική δραστηριότητα.
Στο 1,7% κόβει την πρόβλεψή της για το αμερικάνικο ΑΕΠ του γ’ τριμήνου και στο 2% από 2,5% το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου η BofA ML. Όπως επισημαίνει, πριν εκτιμούσε ότι το shutdown δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη  των ΗΠΑ, αλλά πλέον βλέπει πως τελικά το «λουκέτο» θα έχει διάρκεια, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη αλλαγής της ρητορικής στην Ουάσινγκτον και οι αγορές δεν φαίνεται να πιέζουν προς την άμεση εξεύρεση λύσης.
Σύμφωνα με το νέο σενάριο της BofA, το shutdown θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, αλλά  δεν θα υπάρξει παραβίαση του ορίου του χρέους. Έτσι μειώνει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου στο 2%, ενώ το τεχνικό της μοντέλο δείχνει πως η ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο θα κυμανθεί στο 1,7% του ΑΕΠ, το οποίο σηματοδοτεί επιβράδυνση από το 2,5% του β’ τριμήνου.
Παράλληλα εκτιμά πως η Fed θα περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο για να ξεκινήσει το tapering, ενώ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, πριν τα τέλη του 2015, το νωρίτερο.
Από την πλευρά της η Goldman Sachs τονίζει πως εάν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους, αυτό θα κοστίσει  4,2% στο ετήσιο ΑΕΠ. Ο αντίκτυπος στον ρυθμό ανάπτυξης σε τριμηναία βάση θα είναι ακόμη πιο σοβαρός, όπως υπογραμμίζει, καθώς εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε απότομη μείωση των δαπανών, γεγονός που θα καταλήξει σε ταχεία πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.
Πηγή : naftemporiki.gr