Γιατί κάποια ζώα πεθαίνουν μετά το σεξ

Με παραδείγματα όπως το αλογάκι της Παναγίας και η αράχνη “μαύρη χήρα”, το σεξ φαίνεται να επιφέρει τον θάνατο κάποιων αρσενικών στη φύση.

Αυτό επιβεβαιώνει αυστραλιανή μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ίδια μελέτη, που έχει στόχο να ερμηνεύσει την προέλευση της μοιραίας αναπαραγωγής, αναφέρει ότι και κάποια μαρσιποφόρα που θυμίζουν τρωκτικά και τρέφονται με έντομα επιδίδονται σε μοιραία συνεύρεση.

“Τα αρσενικά καταναλώνουν όλη την ενέργειά τους ζευγαρώνοντας, προκαλώντας έτσι την κατάρρευση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, δηλαδή την εξόντωσή τους”

“Τα αρσενικά καταναλώνουν όλη την ενέργειά τους ζευγαρώνοντας, προκαλώντας έτσι την κατάρρευση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, δηλαδή την εξόντωσή τους”, εξηγεί η βιολόγος του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ Νταϊάνα Φίσερ.

“Έπειτα από 14 ώρες συνεχούς ζευγαρώματος, οι μηχανισμοί ασφαλείας τους καταρρέουν και πεθαίνουν. Τα λυπάσαι”, σχολιάζει η ίδια.

Προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι ο θάνατος μετά το ζευγάρωμα αρσενικών από 12 είδη αντεχίνου (antechinus) – μαρσιποφόρα θηλαστικά που μοιάζουν με τους αρουραίους, τρέφονται με έντομα και ζουν στην Αυστραλία- πιθανόν προέκυψε από την ανάγκη να διασφαλιστεί η επάρκεια τροφής για το θηλυκό και τον απόγονό του.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Φίσερ απέδειξε, ωστόσο, ότι στα θηλαστικά αυτά συναντάται και το στοιχείο της αυτοθυσίας όταν περισσεύει η τροφή, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που οδηγεί τα θηλαστικά αυτά στο μοιραίο ζευγάρωμα είναι η μικρή διάρκεια του θηλυκού κύκλου αναπαραγωγής – κάποιες φορές διαρκεί μόλις μία ημέρα – και η αποφασιστικότητα του θηλυκού να γονιμοποιηθεί από όσο τον δυνατόν περισσότερα αρσενικά.

Για να αντεπεξέλθουν στη μαραθώνια σεξουαλική συνεύρεση, τα αρσενικά μαρσιποφόρα αποθηκεύουν σπέρμα, το οποίο στη συνέχεια απελευθερώνουν στη διάρκεια του ζευγαρώματος που καταλήγει στον θάνατό τους.

“Η τεστοστερόνη τους εκτοξεύεται στα ύψη και τα επίπεδα του στρες τους αυξάνονται σε τέτοιο βαθμό ώστε το ζευγάρωμα να είναι γι αυτά μοιραίο”

“Η τεστοστερόνη τους εκτοξεύεται στα ύψη και τα επίπεδα του στρες τους αυξάνονται σε τέτοιο βαθμό ώστε το ζευγάρωμα να είναι γι αυτά μοιραίο”, εξηγεί η Φίσερ.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, τα αρσενικά ωθούνται στο μοιραίο για τη ζωή τους ζευγάρωμα από τη διαδικασία της εξέλιξης, αντιμέτωπα με την πρακτική των θηλυκών να ζευγαρώνουν με όσα περισσότερα από τα πλέον γόνιμα αρσενικά μπορούν μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχουν στη διάθεσή τους.

NewsIt.gr