Διυπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ

Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όπου θα πραγματοποιηθεί το Διυπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ. Στη συνεδρίαση θα τεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά, ενώ θα υπογραφούν και διμερείς συμφωνίες για τη στενότερη οικονομική συνεργασία σε πολλά επίπεδα, όπως είναι ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες.

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Αργότερα, θα έχει κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Τέλος, θα απευθύνει χαιρετισμό σε δείπνο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Forum, στο οποίο θα συμμετάσχουν και πάνω από 100 Έλληνες επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Ισραήλ.

Δέκα συμφωνίες πρόκειται να υπογράψουν Αθήνα και Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ, επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Άριε Μέκελ. Στο πλαίσιο αυτό, τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν στο Ισραήλ και πολλοί επιχειρηματίες.

Από πλευράς κυβερνητικών μελών, τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Ισραήλ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Ο κ. Σαμαράς επιστρέφει στην Αθήνα αργά το βράδυ.

Το πρόγραμμα Σαμαρά

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ξεκινά αυτή την ώρα, με επίσκεψη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος όπου θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο των Επιζόντων Ελληνικής Καταγωγής.

Στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό Ομόλογό του ενώ την ίδια ώρα θα γίνονται και οι συναντήσεις Ελλήνων και Ισραηλινών υπουργών, ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή των δέκα συμφωνιών και πρωτόκολλων συνεργασίας. Τα μέλη των δύο υπουργικών συμβουλίων θα έχουν κοινό γεύμα το μεσημέρι.

Στις 15:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και μία ώρα αργότερα με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή του και τον χαιρετισμό που θα απευθύνει στο εναρκτήριο δείπνο του Ελληνο-Ισραηλινού φόρουμ.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος θα έχει δικό του πρόγραμμα, στις 3 το απόγευμα συναντιέται με την υπουργό Δικαιοσύνης και αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους Τζίπι Λίβνι και στη συνέχεια συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ζεέβ Ελκίν.

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει το βράδυ για την Αθήνα, ενώ ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει προκειμένου να μεταβεί αύριο στην Ραμάλα όπου θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πηγή: skai.gr