ΕΜΑΘΑ ΓΙΑ ΣΑΣ: Μαθαίνουν ελληνικά για να βρουν δουλειά στην …Ουγγαρία!

Με τις βαλίτσες του γεμάτες ευχάριστες εμπειρίες επέστρεψε από την περιοδεία του στην Ουγγαρία ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος. Όπως ο ίδιος έλεγε σε σημερινούς επισκέπτες του, δεν ανέμενε ότι οι Ούγγροι θα επεδείκνυαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα. Ούτε φανταζότανε πως στην έδρα των Νεολληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης “Eotvos Lorand”, όπου φοιτούν συνολικά 40 φοιτητές, κάποιοι εξ αυτών θα ήταν ελληνικής καταγωγής.

Όπως τον πληροφόρησαν, πολλοί φοιτητές φθάνουν και από την Ελλάδα, ενώ οι Ούγγροι φοιτητές μαθαίνουν ελληνικά “γιατί βρίσκουν εύκολα δουλειές είτε σε ελληνικές επιχειρήσεις εκεί, είτε σε τουριστικά γραφεία κλπ.”

“Κανείς Έλληνας επίσημος δεν είχε πάει εκεί τα τελευταία χρόνια”, έλεγε στους συνομιλητές του και εξηγούσε ότι “ήταν για μένα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη η επίσκεψη αυτή, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι διαπίστωσα πως υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά από Ούγγρους φοιτητές”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα ίδια και στο χωριό Μπελογιάννης. Όπως του έλεγε δε ο πρόεδρος Λαοκράτης Κοράνης,  “ως Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας προσπαθούμε και δίνουμε μάχη για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, με το σχολείο στο χωριό Μπελογιάννης που καταφέραμε να το κρατήσουμε, αλλά και το 12τάξιο σχολείο εδώ στην Βουδαπέστη”.

106 παιδιά, το 1/3 ελληνικής καταγωγής, στο ελληνικό δημοτικό σχολείο αλλά και το νηπιαγωγείο που βρίσκονται επίσης στην πλατεία του χωριού.  Από φέτος τρεις Έλληνες δάσκαλοι, αφού το Υπουργείο Παιδείας έστειλε το καλοκαίρι με απόσπαση άλλους δύο εκπαιδευτικούς απ’ την Ελλάδα. Μάλιστα αρκετά παιδιά των γύρω περιοχών ζήτησαν και γράφτηκαν στο ελληνικό σχολείο, προκειμένου να μάθουν και την ελληνική γλώσσα η οποία να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα στην Ουγγαρία…

Ο Υφυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα αποφασισμένος να βοηθήσει όσο και όπως μπορεί τον ελληνισμό στην Ουγγαρία.

Τελικά η Ελλάδα είναι παντού.

*Η φωτογραφία από την περιοδεία του κ. Κυρ. Γεροντόπουλου.