Η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena “κόβει” 8.000 θέσεις εργασίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τρίτης από πλευράς ενεργητικού ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena συμφώνησε σε κεφαλαιακή αύξηση 2,5 δισεκ. ευρώ, την οποία είχαν ζητήσει οιΒρυξέλλες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η τράπεζα, που προσπαθεί να αποφύγει την κρατικοποίηση, ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου καθώς και την περικοπή περίπου 8.000 θέσεων εργασίας της έως το 2015, το κλείσιμο 400 καταστημάτων, μειώσεις στις αποδοχές των ανώτατων στελεχών και πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού της.

Οι Βρυξέλλες, που είχαν απορρίψει προηγούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, θεωρώντας ότι δεν ήταν αρκετά αυστηρό, επέμειναν επίσης να μειώσει αυτή το χαρτοφυλάκιό της σε ιταλικά κρατικά ομόλογα ύψους 29 δισεκ. ευρώ, ώστε να της επιτραπεί να λάβει κρατική βοήθεια ύψους 4,1 δισεκ. ευρώ με τη μορφή ομολόγων. Χωρίς τη βοήθεια αυτή, η τράπεζα δεν θα ήταν βιώσιμη.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Monte dei Paschi Φαμπρίτσιο Βιόλα δήλωσε στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνδιάσκεψης με επενδυτές ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει «εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης και τον κατάλογο των δεσμεύσεων που ανέλαβε το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ενεργοποιηθεί η έγκριση της κρατικής βοήθειας».

Εντούτοις, αναλυτές και τραπεζίτες παραμένουν επιφυλακτικοί, αν η τράπεζα μπορέσει να βρει επενδυτές πρόθυμους να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια έχει δηλώσει ότι αν η τράπεζα αποτύχει να συγκεντρώσει το ποσό των 2,5 δισεκ. ευρώ, το ιταλικό κράτος θα υποχρεωθεί να μετατρέψει τα ομόλογα διάσωσης σε μετοχές.

NewsIt.gr