Σαμαράς: Μηδενική ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή

Ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη Χρυσή Αυγή έστειλε εκ νέου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματικό φόρουμ το βράδυ της Τρίτης στο Τελ Αβίβ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ξεριζώσουμε την Χ.Α. από την πολιτική ζωή του τόπου». 

Και πρόσθεσε ο πρωθυπουργός: «Είμαστε αποφασισμένοι και αποτελεσματικοί. Η πολιτική απόγνωση δημιούργησε τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό. Οι Έλληνες χάσαμε το 10% του πληθυσμού μας στην κατοχή. Είναι ντροπή να υπάρχει ναζιστικό κόμμα στη Βουλή».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είναι στην φυλακή, πολλά στελέχη της έχουν συλληφθεί, και υπογράμμισε ότι «η Δημοκρατία με σεβασμό στους νόμους είναι ισχυρότερη από τον εξτρεμισμό».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ κάνοντας λόγο για «στρατηγική σχέση μακράς πνοής», η οποία βασίζεται στις κοινές αξίες, στην μακρά ιστορία των δύο χωρών αλλά και στο ότι αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ειδική αναφορά έκανε στις μεγάλες ενεργειακές πηγές που υπάρχουν στις δύο χώρες και που μπορούν να αποτελέσουν την βάση για κοινή εκμετάλλευση στην παραγωγή και στην διακίνησή τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Σίλβαν Σάλομ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση που δίνει μάχη κατά του αντισημιτισμού. «Δεν είναι εύκολο να δίνει μάχη εναντίον ενός κόμματος που είναι μέσα στη βουλή και είχε και απήχηση» είπε. «Τους δείξατε ότι υπάρχουν όρια», τόνισε. 

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές του ενεργειακού πλούτου αλλά και για τους υδάτινους πόρους. Ο στρατηγικός άξονας Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ δεν είναι μια διμερής η τριμερής σχέση αλλά είναι μια «κοινή γεωστρατηγική πολιτική με πολλαπλά οφέλη και προοπτικές», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός. Αργά το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε στην Αθήνα.

Πηγή:newpost.gr

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ

Τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών υπογράμμισαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Βενιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνάντηση που είχαν.

Οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν και κοινή δήλωση ενώ ο κ. Σαμαράς στις δηλώσεις του χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Έκανε αναφορά στο ότι οι δύο λαοί υπέφεραν από το ναζισμό και επανέλαβε «ποτέ ξανά» φασισμός. Τα δύο κράτη είπε ο πρωθυπουργός είναι δεσμευμένα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή. Σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να να βοηθήσουν να αποτελέσουν κρίκο του Ισραήλ με τη Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα που μπορούν να αποτελέσουν την βάση συνεργασίας. Οι τρεις χώρες μπορούν επίσης να δώσουν την εικόνα της ειρήνης της ανάπτυξης της δικαιοσύνης και της ασφάλειας για την περιοχή. Έκλεισε λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε, είναι μόνο η αρχή». Ιδιαίτερα θερμά λόγια είπε ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον τρόπο που χειρίστηκε την οικονομική κρίση. Ανέφερε χαρακτηριστικά  «ήθελε ηγεσία, κουράγιο και δύναμη, όμως οι αγορές καταλαβαίνουν πως κάτι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα, ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο έξυπνος μάνατζερ πηγαίνει τώρα στην Ελλάδα, αύριο θα πηγαίνουν όλοι».

Συνεχάρη επίσης τον Έλληνα πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των νεοναζιστών. Ο κ. Νετανιάχου είπε ακόμη ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν μακρά Ιστορία, Αθήνα και Ιερουσαλήμ είναι οι κοιτίδες του δυτικού πολιτισμού σήμερα όμως είναι δύο σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας της ασφάλεια και του τουρισμού.

Ο κ. Νετανιάχου έκανε όμως και εκτεταμένη αναφορά στο θέμα του Ιράν και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πυρηνικό του οπλοστάσιο, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις που κάνει, είναι υπεκφυγές για να κερδίσει χρόνο.  Μετά τις συναντήσεις των υπουργών υπογράφηκαν μία σειρά συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας:Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη Ναυτική Εκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και Ιραήλ υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης Συμφωνία Τουριστικής συνεργασίας η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη Δύο συμφωνίες για αντιμετώπιση εγκλήματος και την πολιτική προστασία ειδικά στην πυρόσβεση ο κ. Νίκος Δένδιας Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας ο κ. Γιάννης Μανιάτης Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Διακήρυξη για συνεργασία στην Ναυτική Εκπαίδευση Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Πρόγραμμα εκπαιδευτικής συνεργασίας υπέγραψε ο αντιπρόεδρος κ. Βαγγέλης Βενιζέλος Συνεργασία για παραγωγή Ταινιών υπέγραψε ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον κ. Βενιαμίν Νετανιάχου ως υπουργό Εξωτερικών

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο μουσείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Στο μουσείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος ξεναγήθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Ιερουσαλήμ συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και ομάδα υπουργών που θα πάρουν μέρος στο Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Ελλάδας Ισραήλ.Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι, μίλησε με τον πρόεδρο των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και υπέγραψε στο βιβλίο προσωπικοτήτων κλείνοντας το μήνυμά του «ποτέ ξανά». Ο πρωθυπουργός ευγενικά αρνήθηκε να φορέσει το κιπά, το εβραϊκό καπέλο που είναι σύμβολο πίστης.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες «Θα προστατεύσουμε τη Δημοκρατία στην γενέτειρά της», δήλωσε ο κ. Σαμαράς κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ. Ο κ. Πέρες τον συνεχάρη για τις προσπάθειες αντιμετώπισης του νεοναζισμού λέγοντας ότι καλώς δεν άφησε να σπιλώσουν της ιστορία της δημοκρατικής χώρας. Τον συνεχάρη όμως και για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και προσκύνησε τον Πανάγιο Τάφο. Κατά την συνάντηση στο Πατριαρχείο ο κ. Θεόφιλος του απέδωσε τα διάσημα και τον μεγαλοσταυρό του Παναγίου Τάφου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «καταλαγή, ειρήνη και αγάπη και ευχήθηκε στον Πατριάρχη δύναμη για να συνεχίσει το έργο του», σημειώνοντας ότι «είμαστε δίπλα σας  και όλοι εδώ παίρνουμε δύναμη, ο αγώνας σας είναι πολυσήμαντος». Αργότερα, στις 8 μ.μ. ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Ελληνο-ισραιλινό επιχειρηματικό φόρουμ.