Οι πέντε ελληνικές επενδύσεις που ενδιαφέρουν το Ισραήλ

Διακυβερνητικό συμβούλιο μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί σήμερα  Τρίτη στην Ιερουσαλήμ, με τα ενεργειακά θέματα και τον τουρισμό να βρίσκονται στο επίκεντρο. Την ίδια στιγμή Ισραηλινοί επενδυτές φαίνεται πως ενδιαφέρονται θερμά για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συνοδεύεται από οκτώ υπουργούς και πολυμελή ομάδα επιχειρηματιών, έχει στην ατζέντα των συναντήσεων τα ενεργειακά θέματα και κυρίως τους διαδρόμους μεταφοράς προς τη Δύση του φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η εφημερίδα «τα Νέα».

Στην ατζέντα παράλληλα, βρίσκονται σε περίοπτη θέση οι έρευνες για το πετρέλαιο στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και φυσικά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ισραηλινοί όμιλοι ενδιαφέρονται για τουλάχιστον πέντε διαγωνισμούς του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Τι διεκδικούν ισραηλινοί όμιλοι στην Ελλάδα

  • Ελληνικό: Στα τέλη του Οκτωβρίου αναμένεται να υποβληθούν οι τελικές προσφορές για την παραχώρηση του Ελληνικού, με την ισραηλινή εταιρεία Elbit να έχει περάσει στην τελική τετράδα των διεκδικητών.
  • ΕΥΑΘ: Η Ισραηλινή κρατική εταιρεία ύδρευσης Mekorot, συμμετέχει σε μία από τις δύο κοινοπραξίες που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενώ όλα δείχνουν πως η Mekorot θα ενδιαφερθεί και για την ΕΥΔΑΠ.
  • ΛΑΡΚΟ: Οσον αφορά την μεταλλευτική βιομηχανία ΛΑΡΚΟ, θερμό ενδιαφέρον έχει επιδείξει ένας από τους πλουσιότερους Ισραηλινούς στον κόσμο ο Μπένι Σταίνμετζ, μέσω της εταιρείας του Cunico Resources.
  • Πανγαία: Αλλη μια εταιρεία του Στάινμετζ, φέρεται να ενδιαφέρεται θερμά για την απόκτηση της «Πανγαία», η οποία είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας όσον αφορά τα ακίνητα. Πρόκειται για το επενδυτικό όχημα της BSG Real Estate, το οποίο διαχειρίζεται ο Κρις Παπαχιστοφόρου, πρώην στέλεχος της Deutsche Bank.
  • Θερμαϊκός και κόλπος Ορφανού: Η Ratio Oil, υπέβαλε από κοινού αίτημα μαζί με την ελληνική Energean, προκειμένου να γίνουν έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Θερμαϊκού και του Κόλπου Ορφανού για κοιτάσματα πετρελαίου. Τα αίτημα έγινε δεκτό και οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν.
Πηγή: iefimerida.gr