Την Πέμπτη η συζήτηση για άρση ασυλίας βουλευτών της Χ.Α.

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισάγεται αύριο προς συζήτηση και διατύπωση γνώμης στις 6 το απόγευμα, το αίτημα των ανακριτικών αρχών για άρση της βουλευτικής ασυλίας των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα για την πράξη της ένταξης σε εγκλητική οργάνωση και της διευθύνσεως αυτής.

Οι ανακριτικές αρχές ζητούν την άδεια της Βουλής προκειμένου να απαγγείλουν στους τρεις βουλευτές κατηγορία όχι μόνο για εγκληματική δράση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και για εγκληματική δράση, η οποία αφορά την προσβολή του πολιτεύματος, ιδίως μέσω προπαρασκευαστικών πράξεων που τείνουν να πλήξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Κι αυτό διότι στο αίτημα γίνεται επίκληση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το νόμο 3875/2010.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, η Επιτροπή Δεοντολογίας αφού ακούσει τους βουλευτές, των οποίων ζητείται η άρση της ασυλίας τους – εφόσον αυτοί επιθυμούν να προσέλθουν – θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας στην αυριανή της συνεδρίαση δεν πρόκειται να εξετάσει τη βασιμότητα της κατηγορίας κατά των τριών βουλευτών, παρά θα συντάξει αιτιολογημένη έκθεση για αν πρέπει να γίνει ή όχι η άρση.

Η Βουλή θα συνδράμει το έργο των ανακριτικών αρχών, επισπεύδοντας τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Ως εκ τούτου, αναμένεται να εγγραφεί άμεσα στην Ημερήσια Διάταξη για συζήτηση ώστε η Ολομέλεια να λάβει απόφαση. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας είναι μυστική και διεξάγεται με κάλπη.

Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Μέλη της Επιτροπής είναι: οι Κυριάκος Βιρβιδάκης και Βασίλειος Υψηλάντης (από τη ), Ευάγγελος Αποστόλου (από τον ΣΥΡΙΖΑ) Παναγιώτης Ρήγας (από το ΠΑΣΟΚ) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά (από τους ΑΝΕΛ), Πολύβιος Ζησιμόπουλος (από τη ΧΑ), Νίκος Τσούκαλης (από τη ΔΗΜΑΡ) και Σπύρος Χαλβατζής (από το ΚΚΕ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρση για βουλευτές ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, την άρση της ασυλίας τεσσάρων βουλευτών αποφάσισε η Βουλή ύστερα από ψηφοφορία. Για άλλη μία περίπτωση (του Μ. Κασσή) η Βουλή αποφάσισε …
να μην αρθεί η ασυλία.
Συγκεκριμένα ήρθησαν οι ασυλίες των:
Μ. Βλάχβεη (ΝΔ) με 161 ναι, 42 όχι, 7 παρών και 3 λευκά.
Γ. Μιχελογιαννάκη (ΣΥΡΙΖΑ) με 203 ναι, 5 όχι, 2 παρών και 3 λευκά.
Δ. Χριστογιάννη (ΝΔ) με 151 ναι, 55 όχι, 6 παρών και 1 λευκό.
Μ. Ταμήλου (ΝΔ) με 159 ναι, 42 όχι, 9 παρών και 1 λευκό.
Δεν ήρθη η ασυλία του Μ. Κασσή (ΠΑΣΟΚ) με 33 ναι, 167 όχι, 10 παρών και 3 λευκά.
Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης ζήτησε το λόγο επί προσωπικού και δήλωσε ότι «δεν μπορώ να ανεχθώ να είμαι στην αίθουσα μαζί με δολοφόνους, με αυτούς που δολοφονούν τη Δημοκρατία».

Λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για την άρση ασυλίας βουλευτών, ο κ. Ψυχάρης δήλωσε ότι δεν μπορεί να ανεχθεί την παρουσία βουλευτών της Χρυσής Αυγής, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί διώξεις για βαριά εγκλήματα.

Στα έδρανα της Χρυσής Αυγής, εκείνη την ώρα, βρίσκονταν οι βουλευτές Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Μιχάλης Αρβανίτης. Αμέσως ο Προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης του έκλεισε το μικρόφωνο και δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει την παρέμβασή του.
Πηγή : naftemporiki.gr