Reuters: «Ανοιχτή» η διαγραφή χρεών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Η ραγδαία αύξηση των «κόκκινων» δανείων, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διαγραφή χρεών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκειμένου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας να αποφύγουν μια πιθανή χρεοκοπία.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters το οποίο επικαλείται δηλώσεις δύο κορυφαίων τραπεζιτών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, κορυφαίος τραπεζίτης παραδέχθηκε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πως παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κάνουν, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κάποιες διαγραφές χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών που αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν λόγω της 6ετούς ύφεσης.

«Η δανειακή επιβάρυνση πρέπει να αναθεωρηθεί. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ως τράπεζα να κάνουμε αυτό που ζητάμε από τους διεθνείς δανειστές να κάνουν για την Ελλάδα», είπε ο ανώτατος τραπεζίτης, αναφερόμενος στις ζημίες που πήραν οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων λόγω του PSI στις αρχές του 2012.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και δημιουργούν μεγάλο «πονοκέφαλο» για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα, καθώς δυσκολεύονται να επιτύχουν την πλήρη αποπληρωμή των δανείων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μιλώντας στο πρακτορείο δεύτερος υψηλόβαθμος τραπεζίτης είπε ότι αναμένει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που έφτασαν στο 28% στα τέλη Ιουνίου, να ξεπεράσουν το 30% το 2014 πριν αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος ανέφερε ότι ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήδη επιβραδύνεται. «Αναμένω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να σταθεροποιηθούν το επόμενο έτος και να υποχωρήσουν σταδιακά μετά από αυτό», είπε.

Επιπλέον οι εγχώριες τράπεζες αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση με τα επισφαλή δάνεια, ένα μεγάλο των οποίων αφορά δάνεια μικρών επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες είναι βιώσιμες αλλά επιβαρύνονται από τα χρέη τους.

«Η δανειακή επιβάρυνση για κάποιους κλάδους δεν είναι η κατάλληλη δεδομένης της κατάστασης», είπε ο τραπεζίτης στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι διαγραφές είναι αναπόφευκτες.

Καταλήγοντας το δημοσίευμα αναφέρεται και σε αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν την ρύθμιση που απαγορεύει τις κατασχέσεις κατοικιών προκειμένου να μην πληρώσουν τα χρέη τους. «Ενας άλλος τομέας ανησυχίας για τους τραπεζίτες είναι η μέθοδος της “επιλεκτικής χρεοκοπίας“ στο πλαίσιο της οποίας, νοικοκυριά που μπορούν να αποπληρώσουν ένα στεγαστικό δάνειο επιλέγουν να μην το κάνουν, επωφελούμενα της ρύθμισης του 2010 που απαγορεύει τις κατασχέσεις ακινήτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: newpost.gr