Κομοτηνή: Γέφυρα για την ελληνοτουρκική φιλία αποκάλεσε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Ε. Μπαγίς τη μουσουλμανική μειονότητα

Συναντήσεις με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας είχε στην Κομοτηνή ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, που έκανε ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη, πριν αναχωρήσει οδικώς προς την χώρα του.

Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού έγινε μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στην Αθήνα και ξεκίνησε με γεύμα που παρέθεσαν προς τιμή του παράγοντες της μειονότητας με τη συμμετοχή του προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ,
αλλά και των αυτοαποκαλούμενων “εκλεγμένων μουφτήδων” Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μέτε (που δεν αναγνωρίζονται από το Ελληνικό κράτος).
Στο γεύμα ο Τούρκος υπουργός ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις συναντήσεις του στην Αθήνα.

Ο κ. Μπαγίς επισκέφθηκε επίσης το σύλλογο νεολαίας της μειονότητας, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Τουρκία δείχνει φροντίδα για τους μουσουλμάνους της Θράκης, καθώς όπως είπε “είστε γέφυρα, ο πιο σημαντικός σύμμαχος και εταίρος, στην προσπάθεια η ισχυρή ελληνοτουρκική φιλία να γίνει ακόμα ισχυρότερη. Αν εσείς έχετε ηρεμία, τότε ακόμα πιο ήρεμες θα είναι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία”.

Συγχρόνως ο Τούρκος υπουργός κάλεσε τα μέλη της μειονότητας να επιδιώξουν να είναι ισότιμοι πολίτες της Ελλάδας,
να μάθουν τη γλώσσα, τα έθιμα, χωρίς όμως να αφομοιωθούν,
ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην καταγωγή του Τούρκου υπουργού Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου – που γεννήθηκε στη Θράκη – προτρέποντας τα μέλη της μειονότητας να αξιοποιήσουν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, για να βοηθήσουν την περιοχή.

Ο κ. Μπαγίς επισκέφθηκε και το Εσκί Τζαμί ενώ αργότερα αναχώρησε για την Ξάνθη, όπου είχε επίσης συναντήσεις με φορείς της μουσουλμανικής μειονότητας.
Αργότερα ο κ. Μπαγίς και η συνοδεία αναχώρησαν οδικώς για την Τουρκία μέσω του μεθοριακού σταθμού Κήπων Έβρου…

 

NewsIt.gr