Στην Καναδή συγγραφέα Άλις Μάνρο το Νόμπελ Λογοτεχνίας

9D4B55415CC3CD8069DC732B76667C59Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013 κέρδισε σήμερα η 82χρονη αγγλόφωνη καναδέζα συγγραφέας Άλις Μονρό, η βασίλισσα του σύγχρονου διηγήματος, όπως την αποκαλούν.

Ορισμένοι κριτικοί την θεωρούν Καναδέζο Τσέχοφ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.

Η Αλίς Μονρό είναι η πρώτη πολίτης του Καναδά που κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, με το οποίο έχουν τιμηθεί άλλες 12 γυναίκες. Άρχισε να γράφει διηγήματα στην εφηβεία της και έγινε διάσημη γράφοντας για τη ζωή στις εξοχές του Οντάριο. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της “Πάρα πολλή ευτυχία” και “Μ’ αγαπάει, δεν μ’ αγαπάει” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Είναι η πρώτη φορά σε 112 χρόνια που η Σουηδική Ακαδημία βραβεύει συγγραφέα διηγημάτων. Το 2009 η Μονρό είχε πει στην Wall Street Journal ότι είχε αποπειραθεί να γράψει μυθιστορήματα, αλλά δεν τα κατάφερε. «Το μυθιστόρημα πάντα κατέρρεε στα μισά, έχανα το ενδιαφέρον μου και σταματούσα».

Η Μονρό είχε τιμηθεί με το βραβείο Man Booker International το 2009. Τα τελευταία χρόνια περιλαμβανόταν μεταξύ των υποψηφίων για Νόμπελ. Εκτός από το Man Booker, έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Giller, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο του Καναδά, και τρεις φορές το επίσης καναδέζικο λογοτεχνικό Βραβείο του Γενικού Κυβερνήτη.

Πηγή: skai.gr