Υποψήφιος για το Νόμπελ Χημείας ένας Ελληνοαμερικανός

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Γεννήθηκε στο Σικάγο από Έλληνες γονείς ωστόσο απέκτησε ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας όταν σε ηλικία δέκα ετών μετακόμισαν στην Αθήνα όπου και τελείωσε το σχολείο.

Ο διακεκριμένος ελληνοαμερικανός επιστήμονας Παύλος Αλιβιζάτος κάνει υπερήφανη τη χώρα και μόνο με την υποψηφιότητά του για το Νόμπελ Χημείας.

Είναι καθηγητής του Μπέρκλει της Καλιφόρνια, θεωρείται αυθεντία στη νανοτεχνολογία, ενώ από το 2009 διευθύνει το Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ. Σήμερα διεκδικεί το  Νόμπελ Χημείας, με σοβαρές πιθανότητες σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού Thomson Reuters.

Γεννήθηκε το 1959 και το 1981 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο ενώ έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο το 1986 από το Πανεπιστήμιο όπου διδάσκει από το 1988, το Μπερκλεϊ.
Έχει βραβευτεί πολλές φορές και είναι αναγνωρισμένος διεθνώς για την κατασκευή νανοκρυστάλλων και τη χρήση τους σε εφαρμογές της ηλιακής ενέργειας. Κατατάσσεται στο νούμερο πέντε στη λίστα των 100 κορυφαίων χημικών διεθνώς κατά την τελευταία δεκαετία.

Ως διευθυντής του Εργαστηρίου του Μπερκλεϊ δρομολόγησε δύο σημαντικές επιστημονικές πρωτοβουλίες το Carbon Cycle 2.0 μια διεπιστημονική προσέγγιση για την αποκατάσταση της ισορροπίας του κύκλου του άνθρακα στη Γη που έχει επηρεαστεί αρνητικά από την ανθρώπινη δραστηριότητα και το Next Generation Light Source την πρώτη εγκατάσταση στον κόσμο που παράγει παλμούς ακτίνων Χ, συλλαμβάνοντας έτσι την κίνηση των ηλεκτρονίων.

Για τα χρόνια του στην Ελλάδα έχει πει πως ήταν μια μοναδική εμπειρία γιατί έπρεπε να μάθει την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό και να «προλάβει» τους πιο προχωρημένους συμμαθητές του. «Έπρεπε να κάνω αγώνα για να καταλαβαίνω διάφορα πράγματα και αυτό ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για μένα για να δουλέψω σκληρότερα», έχει πει για τα μαθητικά του χρόνια στη χώρα μας.

Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, καθώς και πολλών άλλων επιστημονικών ενώσεων. Έχει πρόσφατα τιμηθεί με κορυφαία επιστημονικά βραβεία, όπως το «Βραβείο Linus Pauling» (2011) και το «Βραβείο Χημείας Wolf» (2012).

Πηγή:newpost.gr