Πιο τσουχτερό το τελεφερίκ… και το γαϊδουράκι

Αντιδράσεις, αλλά και προβλήματα στον οικονομικό προγραμματισμό των εταιρειών κρουαζιέρας, έχει προκαλέσει η απόφαση του Ιδρύματος “Λούλας και Ευάγγελου Νομικού” και του δήμου Θήρας, να προχωρήσουν σε αύξηση της τιμής του εισιτηρίου τουτελεφερίκ κατά 25% το 2014.

Ωστόσο αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά τρία ευρώ το 2014, ανακοίνωσε και το Σωματείο Ημιονηγών Θήρας, λόγω κατασκευής καινούριων εγκαταστάσεων.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, η απόφαση για αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του τελεφερίκ, ελήφθη χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξειδιαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου, την ίδια ώρα που οι περισσότερες εταιρείες έχουν ρυθμίσει τα προγράμματά τους για το 2014, εδώ και δύο χρόνια.

Σε επιστολή του προς τα τουριστικά γραφεία και τις ναυτιλιακές εταιρείες την 01/10/2013, το Ίδρυμα “Λούλας και Ευάγγελου Νομικού” που έχει δωρίσει και το τελεφερίκ στον δήμο Θήρας, με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, αναφέρει ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή των τιμών των εισιτηρίων, οι οποίες παρέμεναν σταθερές επί επτά χρόνια, παρά το αυξανόμενο λειτουργικό κόστος και τις αυξήσεις του ΦΠΑ.

Η απόφαση τονίζει, κρίθηκε αναγκαία, για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας και συντηρήσεως του τελεφερίκ και των κοινωφελών σκοπών του ιδρύματος.

Πιο συγκεκριμένα οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

1) ανά άτομο για απλή διαδρομή: από 4 ευρώ θα κοστίζει 5 ευρώ

2) μειωμένο εισιτήριο (παιδιά, πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες)

από 2 ευρώ θα κοστίζει 2,50 ευρώ

3) για τους μόνιμους κατοίκους Σαντορίνης – Θηρασιάς και τα πληρώματα

πλοίων (με κάρτα) το εισιτήριο θα συνεχίσει να κοστίζει 1 ευρώ

4) ομαδικά εισιτήρια από 4 ευρώ ανά άτομο και διαδρομή θα κοστίζει 5 ευρώ

5) Αποσκευές (για κάθε θέση καμπίνας που καταλαμβάνουν) από 2 ευρώ θα

κοστίζει 2.50 ευρώ

6) Ξεναγοί, Αρχηγοί γκρουπς, Στρατιώτες, Δημοσιογράφοι, καθώς και Δημοτικοί ή Κοινοτικοί υπάλληλοι και σύμβουλοι Σαντορίνης, Τουριστικοί Πράκτορες, Λιμενοφύλακες, Τελωνειακοί, Αστυνομικοί που απασχολούνται στον Όρμο των Φηρών θα συνεχίσουν να μετακινούνται δωρεάν.

Σε ανάλογη επιστολή του προς την ΕΕΚΦΝ και ο δήμος Θήρας, τονίζει ότι παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους, των φόρων αλλά και της τιμής των ανταλλακτικών που εισάγονται από την Ελβετίαγια το τελεφερίκ, δεν υπήρξε καμία αύξηση τα τελευταία χρόνια στο εισιτήριο.

Η αύξηση της τιμής, όπως τονίζει, κρίθηκε αναγκαία, στην προσπάθεια να μπορέσει ο δήμος να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία του νοσοκομείου και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας στο νησί και προσθέτει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για μεταφορά των τουριστών από τον Αθηνιόκαι όχι από το λιμάνι της Σκάλας, θα μειώσει τα έσοδα του ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι στη Σαντορίνη υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα μόνο τελεφερίκ που έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 600 επιβάτες την ώρα.

«Φανταστείτε τρία κρουαζιερόπλοια με 3.000 επιβάτες το καθένα που έχουν προσεγγίσει στο νησί, πόση ώρα θέλουν να μεταφέρουν τους τουρίστες με τις λέμβους στο λιμάνι της Σκάλας και από εκεί με το τελεφερίκ στα Φηρά», σημείωναν στελέχη της αγοράς κρουαζιέρας.

Κάθε επιβάτης κρουαζιεροπλοίου που πρόκειται να αποβιβαστεί από το κρουαζιερόπλοιο για να μπορέσει να πάει στη Φηρά και το αντίθετο, χρειάζεται αυτή τη στιγμή 13 ευρώ, εκ των οποίων τα 5 είναι για τη μεταφορά με τη λέμβο και τα 4 με το τελεφερίκ. Με τη συγκεκριμένη αύξηση το συνολικό κόστος ανα επιβάτη, θα ανέρχεται στα 15 ευρώ.

Για την πρόσβαση στα Φηρά από το λιμάνι της Σκάλας υπάρχει και η εναλλακτική λύση με τα γαϊδούρια.

Ωστόσο, το σωματείο ημιονηγών Θήρας ανακοίνωσε ότι, από το 2014 η τιμή της “καβάλας” (της απλής διαδρομής με το γαϊδουράκι), θα είναι 8 ευρώ, απο 5 που είναι σήμερα, λόγω κατασκευής καινούριων εγκαταστάσεων υποδοχής των επισκεπτών από τις κρουαζιέρες, στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΕΚΦΝ, τα έσοδα από το τελεφερίκ το 2012 ανήλθαν περίπου στα 5,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 ευρώ δόθηκε στον δήμο και 500.000 ευρώ στο σωματείο ημιονηγών Θήρας, βάση συμφωνίας.

Τα περισσότερα από τα χρήματα και από τις τρεις πλευρές, χρησιμοποιήθηκαν για κοινωφελείς σκοπούς, αλλά και για τη συντήρηση του τελεφερίκ και ενός αεροσκάφους που έχει δωρίσει το ίδρυμα, στο νησί, για τη μεταφορά ασθενών.

Το νησί της Σαντορίνης επισκέπτονται περίπου κάθε χρόνο 1,5 εκατ. τουρίστες.

Πηγή: ΑΜΠΕ