Θα πληρώσουν και οι Ομογενείς με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Tο δρόμο για τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι με τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων  θα επιβαρυνθούν και οι ομογενείς με ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, ακόμη και εάν έχουν στην ιδιοκτησία τους μόνο κάποιο αγρόκτημα ή κάποιο κτήμα-χωράφι  ή κάποιο εκτός σχέδιου Πόλεως οικόπεδο.

Μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκαν και νέες αλλαγές -κυρίως για τα οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμών, όπως και τα γεωργικά κτίσματα. Ανοικτό και το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου μεταβίβασης.

Εξερχόμενος του Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι «είναι ένας φόρος, νομίζω, δικαιότερος από τον προηγούμενο, διότι παίρνει, να το πω απλά, λιγότερα από περισσότερους και, νομίζω, ότι αυτή είναι η βασική του φιλοσοφία».

Ο προγραμματισμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει ηπιότερη επιβάρυνση των αγροτεμαχίων μέσω του νέου ενιαίου, ενώ ο στόχος των εσόδων που θα προέλθουν από αυτόν τοποθετείται στα 2,850 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, παράλληλα με τη θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων να υπάρξει μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην “Ελευθεροτυπία”,   με το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου (εφόσον δεν επέλθουν και άλλες αλλαγές στη Βουλή)  θα ισχύουν τα εξής:

Για τα οικόπεδα εντός σχεδίου, θα ισχύει κλίμακα που περιλαμβάνει 25 κλιμάκια. Αυτά ξεκινούν από 0,02 ευρώ το τετραγωνικό και φτάνουν έως τα 20 ευρώ.

Για τα πρώτα 10 κλιμάκια σε περιοχές χαμηλής αξίας, ο φόρος θα μειώνεται δραστικά καθώς η κλίμακα θα ξεκινά από 0,02 για οικόπεδα με αξία έως 2 ευρώ το τ.μ. και θα κλιμακώνεται ανάλογα. Έτσι, για ένα οικόπεδο 200 τ.μ. με μοναδιαία αξία 10 ευρώ, με τη νέα κλίμακα ο φόρος θα είναι 50 ευρώ, από 80 ευρώ που ήταν πριν.

Για τα ακίνητα εντός σχεδίου, ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με κλίμακα 20 συντελεστών, ανάλογα με την τιμή ζώνης του ακινήτου. Ο τελικός φόρος θα προκύπτει μετά τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ακινήτου τα οποία είναι:

*Βασικός συντελεστής

*Σύνολο τετραγωνικών μέτρων

*Συντελεστής παλαιότητας

*Συντελεστής ορόφου

*Συντελεστής πρόσοψης

*Συντελεστής βοηθητικών χώρων

*Ειδικός συντελεστής για ημιτελή κτίσματα

Αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις θα έχουν:

-Όσοι κατέχουν μονοκατοικιες εντός σχεδίου και η συνολική ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά τα 200.000 ευρώ

-Ιδιοκτήτες με κτίσματα εντός σχεδίου με αντικειμενική αξία από 200.000 έως 400.000 ευρώ

-Ιδιοκτήτες που στην κατοχή τους έχουν μόνο αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπια εκτός σχεδίου, πόλεως που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν φόρο.

-Ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου

-Ιδιοκτήτες που έχουν μικρής αξίας κτίσματα, σε συνδυασμό με εκτάσεις γης εκτός σχεδίου

-Ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων

Κερδισμένοι από τις αλλαγές θα είναι οι ιδιοκτήτες που έχουν:

-Μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

-Ακίνητα πολύ μεγάλης αντικειμενικής αξίας

-Ιδιοκτήτες πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας, καθώς πλέον θα φορολογούνται αυτοτελώς τα ακίνητα και τα οικόπεδά τους

Για τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, η κλίμακα παραμένει ίδια, αλλάζει όμως ο συντελεστής πρόσοψης, ο οποίος θα κλιμακώνεται ανάλογα με το είδος του δρόμου, που συνορεύει. Για πρόσοψη σε επαρχιακή οδό, η επιβάρυνση θα είναι 10%, με συντελεστή πρόσοψης 1,1.

Για αγροτεμάχια, που έχουν πρόσοψη σε εθνική οδό ο συντελεστής θα είναι 1,2, ενώ δεν θα υπάρξει αλλαγή στο Συντελεστή Κατοικίας 5, με τον οποίο 5πλασιάζεται ο φόρος για κάθε αγροτεμάχιο, στο οποίο έχει κτιστεί σπίτι.