Νέα τραγωδία με τουλάχιστον 50 νεκρούς στη Λαμπεντούζα

Λίγες ημέρες από το τραγικό ναυάγιο στη Λαμπεντούζα που συγκλόνισε την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρώπη, με 328 νεκρούς μετανάστες που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις ιταλικές ακτές από την Λιβύη, ένα νέο δυστύχημα σημειώθηκε ανοιχτά του ιταλικού νησιού.

Πλοιάριο που μετέφερε περίπου 250 μετανάστες, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Adnkronos, ναυάγησε στα χωρικά ύδατα της Μάλτας 65 ναυτικά μίλια από τη Λαμπεντούζα, με σκάφη των λιμενικών αρχών της Ιταλίας και της Μάλτας να σπεύσουν στο σημείο.

Πέραν των τοπικών αρχών στην προσπάθεια διάσωσης των μεταναστών συμμετείχαν και το πλοίο Libra του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, καθώς και η φρεγάτα Espero.

Όπως ανέφεραν τα ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων, το σκάφος εντοπίστηκε από το ελικόπτερο του πλοίου Libra του πολεμικού ναυτικού, που ήταν σε υπηρεσία στο κανάλι της Σικελίας.

Από το ελικόπτερο έγινε ρίψη στη θάλασσα σωσιβίων και σωστικών λέμβων, ενώ το έργο των διασωστών συντονίστηκε από τις αρχές της Μάλτας.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, το πλοιάριο που μετέφερε τους μετανάστες δεν είχε τον απαιτούμενο χώρο για να φιλοξενήσει 250 επιβάτες, με αποτέλεσμα να ανατραπεί.

Το πρακτορείο Ansa κάνει λόγο για 50 νεκρούς, ενώ οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι πολλά πτώματα επιπλέουν στο νερό, εκ των οποίων και άψυχα κορμιά παιδιών και γυναικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa 150 άνθρωποι διασώθηκαν και βρίσκονται σε πλοίο των αρχών της Μάλτας και άλλοι 50 σε πλοίο των λιμενικών αρχών της Ιταλίας. Από τους διασωθέντες, δέκα παιδιά έχουν ήδη επιβιβαστεί σε ελικόπτερο των ιταλικών αρχών με προορισμό τη Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του λιμενικού, το σκάφος είχε εντοπιστεί πριν την ανατροπή του. Σε ανακοίνωση τους οι Ένοπλες Δυνάμεις της Μάλτας, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το πλοιάριο με προορισμό τη Λαμπεντούζα έδειχνε ασταθές και λίγα λεπτά αργότερα, ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού το εντόπισε να ανατρέπεται με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πέσουν στην θάλασσα. Άμεσα το ελικόπτερο έσπευσε στην διάσωση των ανθρώπων, πραγματοποιώντας ρίψη σωσιβίων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, δήλωσε μετά την είδηση για το τραγικό δυστύχημα, πως πρόκειται για μία δραματική επιβεβαίωση της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί.

Όπως έγινε, μάλιστα, γνωστό ο πρωθυπουργός πρόκειται να θέσει στο τραπέζι στην επόμενη ευρωπαϊκή επιτροπή, το ζήτημα της μετανάστευσης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού, Φραντσέσκο Ρόκα, δήλωσε ότι με την νέα αυτή τραγωδία προκαλείται μόνο θυμός και πικρία.

«Πρέπει να γίνουν πράξεις, όχι μόνο λόγια», τόνισε και συμπλήρωσε ότι το δυστύχημα αυτό αποδεικνύεται ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να ανοίξουν ανθρωπιστικές δίοδοι, καθώς «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Όπως είπε, η Λαμπεντούζα και η Ιταλία είναι τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι διεθνείς αρχές πρέπει να διασφαλίσουν μία ασφαλή πρόσβαση σε όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από εμφύλιους πολέμους και δικτατορίες και σε όσους αναζητούν ανθρωπιστική προστασία.

Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε ο Ρόκα, θα καταπολεμηθεί η παράνομη μεταφορά των ανθρώπων και θα δοθεί ένα τέλος σε αυτή την ανελέητη σφαγή.«Ας αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες της επιλέγοντας ασφάλεια για όσους ξεκινούν ένα ταξίδι ελπίδας μέσω θάλασσας», επισήμανε ο Ρόκα.

Την ίδια ώρα, σήμερα Παρασκευή, περισσότεροι από 500 μετανάστες διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, με φορτηγά πλοία και περιπολικά σκάφη να μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, όταν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου πλοιάρια στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Πηγή: crimenet.gr