New York Times: Μια υποτίμηση του ελληνικού χρέους σε δραχμές θα είχε ανακόψει την ύφεση

Την άποψη ότι μια υποτίμηση του ελληνικού χρέους σε δραχμές, θα είχε εμποδίσει και την ύφεση της οικονομίας, διατύπωσε σε δημοσίευμά της… η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Συγκεκριμένα σε άρθρο τους υποστηρίζουν πως με αυτό τον τρόπο θα είχαν βοηθηθεί κυρίως οι Έλληνες εξαγωγείς και θα είχε δοθεί σημαντική ώθηση στον ελληνικό τουρισμό. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι αυτό δεν θα είχε επιλύσει τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας, που περιλαμβάνουν έναν υπέρογκο δημόσιο τομέα και το τεράστιο πρόβλημα φοροδιαφυγής, αλλά τουλάχιστον θα είχε αποτραπεί η ύφεση στην οποία χώρα βρίσκεται ακόμη και σήμερα.

Παράλληλα, τονίζεται ότι με υποτίμηση του χρέους σε δραχμές η πλειονότητα των ελληνικών ομολογιακών τίτλων θα είχε εκδοθεί υπό ελληνικό δίκαιο, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει και να υποχρεώσει τους κατόχους ομολόγων να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους για νέα, μικρότερης αξίας. Ωστόσο, για τα ομόλογα που εκδόθηκαν υπό ξένο δίκαιο, και οι κάτοχοί τους δεν ενέδωσαν στις πιέσεις για πώληση, σήμερα και ένα τέτοιο ομόλογο εκτιμάται στα 90 λεπτά του ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2012, ανάλογο ομόλογο πωλείτο στα 14 λεπτά.

iefimerida.gr