«Διαμαρτυρία φιλιών» στο Μαρόκο κόντρα σε συλλήψεις για «προσβολή ηθών»

Νεαροί Μαροκινοί έδωσαν το παρών σε «διαδήλωση με φιλιά» στο Ραμπάτ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη και προσαγωγή σε δίκη τριών εφήβων με την κατηγορία της «προσβολής δημοσίας αιδούς» εξαιτίας της ανάρτησης στο Facebook φωτογραφίας με τους δύο να φιλιούνται.

Οι έφηβοι, ένα 15χρονο αγόρι και η 14χρονη φίλη του, καθώς και ο φίλος τους που τράβηξε τη φωτογραφία, κρατήθηκαν στη φυλακή ανηλίκων του Νάντορ προτού γίνει δεκτό από τον γενικό εισαγγελέα το αίτημα προσωρινής αποφυλάκισής τους έως τη διεξαγωγή δίκης.

Η σύλληψή τους για το επίμαχο φιλί που αναρτήθηκε στο Facebook έβαλε «φωτιά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλοί νεαροί Μαροκινοί δημοσιοποίησαν δικές τους, παρόμοιες φωτογραφίες σε ένδειξη συμπαράστασης, ενώ πραγματοποιήθηκαν και άλλες «διαμαρτυρίες φιλιών».

Οι έφηβοι συνελήφθησαν μετά τη μήνυση που υπέβαλε στα τέλη Σεπτεμβρίου μία τοπική οργάνωση για «προσβολή της εκπαίδευσης και του πολιτισμού του Μαρόκου» και «προσβολή στο κοινό αίσθημα». Η φωτογραφία του φιλιού είχε τραβηχτεί έξω από το σχολείο τους.

Newsroom ΔΟΛ