ΝΔ: Η παρέλαση πρέπει να γίνεται όπως αρμόζει σε ένα γεγονός που τιμά την ιστορική μας επέτειο

Στήριξη στην απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να αποφασίσει την επιστροφή των μαχητικών αεροσκαφών, των τεθωρακισμένων και τα άλλων μηχανοκίνητων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων στις παρελάσεις, αρχής γενομένης από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, παρέσχε η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας στην έντονη αντίδραση του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ για το θέμα.

Σημειώνεται ότι η Χαριλάου Τρικούπη ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης του υπουργού Άμυνας, αναφέροντας ότι τα “άρματα μάχης δεν είναι για επίδειξη, αλλά για άμυνα”.

Απαντώντας, η ΝΔ τονίζει ότι “η παρέλαση πρέπει να γίνεται όπως αρμόζει σε ένα γεγονός που τιμά την ιστορική μας επέτειο, δίνοντας τη δυνατότητα στο λαό της Β. Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, να συμμετάσχει, να δει, να θαυμάσει και να τιμήσει τα παιδιά του, που υπηρετούν την πατρίδα, αλλά και μέρος των δυνατοτήτων του αμυντικού μας συστήματος, το οποίο έχει αποκτήσει η πατρίδα μας με θυσίες των Ελλήνων.”

Η Συγγρού διευκρινίζει ότι “ειδικότερα η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου φέτος, όπως ενημέρωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα γίνει με το δυναμικό που διαθέτει η περιοχή της Θεσσαλονίκης και μόνον, χωρίς σημαντική επιπλέον οικονομική επιβάρυνση συγκριτικά με τις παρελάσεις των 3 τελευταίων χρόνων και χωρίς συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών, πλην ενός αεροσκάφους επιδείξεων που συμμετείχε και τα προηγούμενα χρόνια ως συμβολική εκπροσώπηση της Πολεμικής Αεροπορίας”.

“Είναι απαίτηση
των καιρών η ανάδειξη του φρονήματος, του αξιόμαχου και των συμβολισμών των Ενόπλων Δυνάμεων, εγγυητριών της Εθνικής μας ανεξαρτησίας, ακεραιότητας και Εθνικής μας ενότητας” καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ως υπουργός Άμυνας είχε αποφασίσει την απόσυρση των μηχανοκίνητων μέσων του στρατού στις παρελάσεις.

Μηχανοκίνητα τμήματα και μαχητικά αεροσκάφη δεν συμμετέχουν στις στρατιωτικές παρελάσεις για οικονομικούς λόγους από την απόφαση Βενιζέλου το 2010, με αποτέλεσμα το κόστος και των δυο ετήσιων στρατιωτικών παρελάσεων να έχει μειωθεί στις 350.000 ευρώ, από 3,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν προηγουμένως.