Ο Ψηλορείτης ενώνει τους Αυστραλούς με τους Κρήτες

Οι σχέσεις των Αυστραλών με τον Ψηλορείτη αναδεικνύονται στο τουριστικού περιεχομένου ένθετο Travel της εφημερίδας «The Weekend Australian», στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος στην Κρήτη.

Ο αρθρογράφος  Ίαν Σμιθ, επιδίδεται σε μια διαφορετική από τα συνηθισμένα περιήγηση. Επιλέγει την ορειβασία στον Ψηλορείτη, «το ψηλότερο βουνό της Κρήτης, με πλούσια ιστορία η οποία ξεκινά από την εποχή των θρύλων και φτάνει μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αφηγείται, μάλιστα, ότι την περίοδο της γερμανικής κατοχής και, πιο συγκεκριμένα, «κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι περισσότεροι εκ των Βρετανών, Νεοζηλανδών και Αυστραλών στρατιωτών, οι οποίοι αποκόπηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις, επέλεξαν την αντίσταση εναντίον των Γερμανών στα βουνά, με τη συνδρομή, φροντίδα και περίθαλψη, όταν χρειαζόταν, των Κρητικών με κίνδυνο της ζωής τους». Επισημαίνει ότι «πρόκειται για  μνήμες, οι οποίες διατηρούνται καθ’ όλα ζωντανές, σαν ένα σύγχρονο έπος, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Αυστραλούς».

Η περιήγησή του συνεχίζεται στους αγρούς της ορεινής Κρήτης με γλαφυρές περιγραφές του φυσικού τοπίου, των κτηνοτρόφων και της παραδοσιακής αμφίεσης των ηλικιωμένων Κρητικών, η οποία «παραπέμπει σε άλλες, ηρωικές εποχές» χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην «απαράμιλλη ελληνική και δη κρητική φιλοξενία».