Το ΣΔΟΕ «αγγίζει» τους χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής – Τις μεγάλες χορηγίες διαχειριζόταν μόνο ο Μιχαλολιάκος

Σε εντατικούς ρυθμούς εργάζονται ειδικά κλιμάκια του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, τα οποία κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της Χρυσής Αυγής με κύριο στόχο να εντοπίσουν του βασικούς «χορηγούς» του ακροδεξιού κόμματος.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», πρόκειται για μια υπόθεση ιδιαίτερα λεπτή και δύσκολη, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης γίνεται έλεγχος σε ένα κόμμα από υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

«Αν πρόκειται να εξαντλήσουμε τους ελέγχους στα φορολογικά στοιχεία στο κατάστημα ρουχισμού του κ. Παναγιώταρου, τότε…» σχολίασε με νόημα στην εφημερίδα πηγή του υπουργείου Οικονομικών με μεγάλη ελεγκτική εμπειρία.

Η ίδια πηγή επισήμανε, άλλωστε, πως μικρότεροι έλεγχοι έχουν γίνει και στο παρελθόν, όπως στο ξενοδοχείο συμφερόντων της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του προφυλακισμένου αρχηγού του κόμματος.

«Εκεί εκτός από παραβάσεις στα φορολογικά στοιχεία δεν έχουν βρεθεί σπουδαία πράγματα». Κατά συνέπεια, το βασικό ερώτημα που απασχολεί τώρα τους ελεγκτές, σε εισαγγελία και ΣΔΟΕ, είναι αν ο έλεγχος θα επεκταθεί σε πιο κρίσιμα σημεία, όπως, για παράδειγμα, στους αφανείς χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής.

Πηγή που, σύμφωνα με την εφημερίδα, γνωρίζει καλά το αντικείμενο της έρευνας αναφέρει «Μέχρι τώρα γνωρίζαμε έναν φανερό χρηματοδότη, το κράτος, που είχε καταβάλει στο κόμμα περί τις 500.000 ευρώ. Αν προστεθεί στο ποσό αυτό και ένα άλλο ποσό 200 – 250.000 από τις κρατήσεις στους μισθούς των βουλευτών που είχε επιβάλει ο κ. Μιχαλολιάκος, φθάνουμε στις 750.000 ευρώ. Απέναντι στο ποσό αυτό πρέπει να αντιπαραβάλλει κανείς έξοδα που προσεγγίζουν τα 2 – 3 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς για πληρωμή ενοικίων 70 γραφείων, επαγγελματικών και ημιεπαγγελματικών στελεχών, την έκδοση δύο εφημερίδων, τη συντήρηση διαδικτυακών και ηλεκτρονικών μέσων και φυσικά τις διάφορες δράσεις, όπως αιμοδοσίες, συλλογή και διανομή τροφίμων, ταξίδια και περιοδείες. Πολλές από αυτές πληρώνονταν σε “είδος” έπειτα από “μεθοδική” και συχνά φορτική πίεση που ασκούσαν παράγοντες του “Λαϊκού Συνδέσμου” σε ντόπιους επιχειρηματίες, όπως αποδεικνύει η περίπτωση της Κορίνθου. Τα χρήματα αυτά τα έβαλαν ιδιώτες. Ποιοι ιδιώτες; Διότι αν δεχθούμε ότι στη Χρυσή Αυγή έκαναν προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, οι χρηματοδότες ενίσχυαν αυτές τις προπαρασκευαστικές ενέργειες…».

Από την άλλη πλευρά στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν αρνούνται ότι είχαν προτάσεις και ότι δέχονταν μικρές χορηγίες από μικρότερους επιχειρηματίες στην Αθήνα και την επαρχία. Αλλά ο ήδη προσωρινά κρατούμενος φερόμενος ως υπαρχηγός της οργάνωσης κ. Χρήστος Παππάς είπε κατά την απολογία του στον ανακριτή ότι συχνά πήγαινε με τους «συναγωνιστές» του σε κοινωνικές εκδηλώσεις από παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, στις οποίες αρνούνταν να ανταποκριθεί για να μην έρθει σε κοινωνική επαφή με εκείνο που στα κείμενά της αποκαλεί «διαπλεκόμενους» και «οικονομική ολιγαρχία».

Στόχος τα «μεγάλα πακέτα» που είχε ο Μιχαλολιάκος

Αίσθησε, πάντως, προκαλεί, σύμφωνα με την εφημερίδα η δήλωση παλαιότερου μέλους της Χρυσής Αυγή το οποίο τονίζει ότι «μεγαλύτερες χορηγίες που ασφαλώς υπήρχαν τις διαχειρίζετο ο επικεφαλής της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος με βάση τις ανάγκες του κόμματος και μάλλον με προσωπικό του δίκτυο, όπως εξάλλου συμβαίνει παραδοσιακά στους ελληνικούς πολιτικούς σχηματισμούς. Στο παρελθόν αυτές αφορούσαν στην ενίσχυση σε είδος (π.χ. ψηφοδέλτια, χαρτί, τηλεοπτικό και άλλο χρόνο σε μικρότερα περιφερειακά κανάλια που η Χρυσή Αυγή είχε εντονότατη παρουσία στο διάστημα πριν από τη σύλληψη του ηγετικού της πυρήνα). Τέτοιες χορηγίες συνήθως τιμολογούνταν απευθείας στον χορηγό…».

Φωτογραφίες Fosphotos

Πηγή: iefimerida.gr