Φιλιππίνες: Φονικός σεισμός 7,2 Ρίχτερ

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από τον πολύ ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις νότιες και κεντρικές Φιλιππίνες, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.

Συγκεκριμένα, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Σεμπού και πέντε στα γειτονικά νησιά Μποχόλ και Σικιγιόρ. Και τα τρία νησιά αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Πολλά από τα θύματα καταπλακώθηκαν στο κτήριο της ψαραγοράς, η οποία κατέρρευσε στην πόλη Σεμπού, ενώ ένα παιδί ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου από το πανικόβλητο πλήθος που προσπαθούσε να διαφύγει από άλλο κτίριο.

Κάτοικοι και τουρίστες κάνουν λόγο για εκτεταμένες ζημιές σε παλιά και σύγχρονα κτήρια, ιστορικές εκκλησίες, ένα πανεπιστήμιο και στο οδικό δίκτυο.

Λίγες ώρες μετά τον σεισμό, η έκταση των ζημιών δεν είναι γνωστή. Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τις πληροφορίες για κατάρρευση σχολείου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών του Σεμπού, ο οποίος διευκρίνισε ότι ακόμη και η υπηρεσία του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την έδρα της διότι το κτήριο έχει υποστεί ζημιές.

Το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος σε 7,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο σύμφωνα με με το ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων η δόνηση είχε μέγεθος 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 5 χιλιόμετρα νότια-ανατολικά της Μπαλιλιχάν, μιας πόλης με πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκους στην επαρχία των νησιών Μποχόλ βόρεια του κύριου νησιού Μιντανάο περίπου 640 χιλιόμετρα νότια της Μανίλα. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 8:12 τοπική ώρα (0:12 GMT ) και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 56 χιλιόμετρα.

Το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού ωκεανού που εδρεύει στη Χαβάη ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει απειλή εκδήλωσης παλιρροϊκού κύματος.

naftemporiki.gr