Παλιννόστηση Ελληνοαυστραλών από την …ανάποδη!

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του ABC, η μεγάλη οικονομική κρίση που έπληξε την πατρίδα μας πριν μια τριετία έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέφουν στην Αυστραλία πρώην συμπάροικοι που εδώ και δεκαετίες είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.
Κυρίως, πρόκειται για παιδιά πρώην συμπαροίκων, που γεννήθηκαν ή ήλθαν σε μικρή ηλικία εδώ και μεγάλωσαν στην Ελλάδα κάνοντας οικογένειες και επιχειρήσεις.
Οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν την αυστραλιανή υπηκοότητα, είναι παντρεμένοι και επιστρέφουν με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους για να αρχίσουν στην κυριολεξία από την αρχή τη ζωή τους.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλες και δεν έχουν να κάνουν μόνο με την προσαρμογή τους και την εύρεση εργασίας στη «νέα τους» πατρίδα, αλλά και με την κοινωνική του συναναστροφή.

Αν και έχουν την υπηκοότητα και γνωρίζουν αγγλικά, είναι σαν να έρχονται άγνωστοι μεταξύ αγνώστων σε μια «ξένη χώρα», άσχετα αν γεννήθηκαν και έζησαν εδώ τα παιδικά τους χρόνια.

Στο ρεπορτάζ του ABC σημειώνεται, επίσης, ότι, οι νεοφερμένοι συμπατριώτες μας αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσα αντιμετώπισαν οι γονείς τους που μετανάστευσαν στην Αυστραλία τις δεκαετίες του 1950, 60 και 70.

Τότε τα πράγματα ήταν πιο εύκολα για τους νεοφερμένους, αφού τους περίμεναν εδώ συγγενείς και συγχωριανοί τους, οι οποίοι τους παρείχαν στέγη, τους βοηθούσαν να βρουν δουλειά και τους στήριζαν ψυχολογικά μέχρι να προσαρμοστούν και ορθοποδήσουν.
Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο δίχτυ προστασία και αλληλοϋποστήριξης γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τους νεοφερμένους που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος με την σύζυγό του Λουκία Κόντου

Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος με την σύζυγό του Λουκία Κόντου

Τις δεκαετίες της μαζικής μετανάστευσης η ελληνική παροικία ήταν πολύ πιο δεμένοι μεταξύ της, ενώ τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και δεν υπάρχει αλληλοβοήθεια.
Μια τέτοια περίπτωση συμπατριώτη μας που έφυγε από την Αυστραλία όταν ήταν παιδί και επέστρεψε πρόσφατα με τη σύζυγό του, είναι αυτή του Δημήτρη Κατσικόπουλου, ο οποίος ήλθε στην Αυστραλία με τους γονείς του το 1970 σε ηλικία επτά ετών.

Όπως είπε ο ίδιος, οι γονείς του ακολούθησαν το μεγάλο (τότε) μεταναστευτικό ρεύμα και ήλθαν εδώ, όπως όλοι, για να κάνουν λεφτά και να βελτιώσουν τη ζωή τους.
Εδώ πήγε σχολείο και απέκτησε φίλους, μέχρι που κάποια στιγμή, μετά από επτά χρόνια, οι γονείς του αποφάσισαν να επαναπατριστούν.
Επιστέφοντας στην Ελλάδα, δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στο σχολείο επειδή δεν ήξερε, προφανώς, να γράφει και να διαβάζει ελληνικά και οι γονείς του τον έστειλαν στο αμερικάνικο κολλέγιο.

Επειδή, όμως, δεν τα έβγαζαν πέρα οικονομικά τον σταμάτησαν και τον έστειλαν να μάθει την τέχνη του ταπετσιέρη.
Για 30 χρόνια είχε δική του επιχείρηση και όλα πήγαιναν καλά μέχρι που η κρίση χτύπησε την πατρίδα μας και τον ανάγκασε να κλείσει την επιχείρησή του και να επιστρέψει στην Αυστραλία με τη σύζυγό του Λουκία και να αρχίσουν από την αρχή τη ζωή τους.

Πηγή:Neoskosmos.com

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε