Στο Άγιο Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Με λαμπρότητα υποδέχτηκαν το απόγευμα της Τρίτης, στις Καρυές, οι αγιορείτες μοναχοί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος επισκέπτεται τη μοναστική πολιτεία για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την υπογραφή του Ιερού Ψηφίσματος, με το οποίο ζητήθηκε από τους μοναχούς την εποχή εκείνη η προσάρτηση στην Ελλάδα και από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στο ελληνικό κράτος.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι μεταξύ άλλων επιθυμεί να πληροφορηθεί ακριβέστερα και για ενδεχόμενα προβλήματα «τα οποία λόγω των καιρών και των κρίσεων και της ακαταστασίας των ανθρωπίνων», ίσως να αντιμετωπίζει και το Αγιο Όρος και «να καταβάλωμεν προσπάθειαν και μέριμναν προς αντιμετώπισιν αυτων, ωστε απρόσκοπτοι να συνεχίσητε τον μοναχικόν δόλιχόν σας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στους «διωγμούς» των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας τη λύπη του και ιδιαίτερα κάλεσε τους αγιορείτες να προσευχηθούν για την απελευθέρωση των δύο ιεραρχών που αγνοούνται από τον περασμένο Απρίλιο που, όπως είπε, «περί της τύχης των οποίων, εάν είναι εν ζωή, εάν εθανατώθησαν, εάν εβασανίσθησαν, αν αποκεφαλίστηκαν όπως γίνεται σε κείνα τα μέρη, ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητος» και πρόσθεσε:  «Θέλομε να ελπίζομε, ότι είναι εν τη ζωή, ότι δεν υποφέρουν και συντόμως θα επιστρέψουν εις τα ποίμνια τους και εις τας οικίας τους».

 

Στο Άγιο Όρος ο κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει στη δοξολογία που θα τελεστεί αύριο, Τετάρτη, στις Καρυές και το υπόλοιπο πρόγραμμά του περιλαμβάνει επισκέψεις στις ιερές Μονές Κουτλουμουσίου, Αγίου Παντελεήμονος και στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά το Άγιο Όρος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από τις 19 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, για να παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης και τον Άγιο Δημήτριο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ