Πρόσκληση Νίμιτς στους διαπραγματευτές για το όνομα

Στις 24 και 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη για να συζητηθεί το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, έχει καλέσει τους εκπροσώπους των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, αντίστοιχα, για να τους συναντήσει στην έδρα του ΟΗΕ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Νίμιτς θα συναντηθεί με τους δύο αντιπροσώπους χωριστά και στη συνέχεια από κοινού, με σκοπό τη συνέχιση της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ στις συνομιλίες και με στόχο την εξεύρεση «αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος».

ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΦΙΛΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

Στο μεταξύ, ο επίτροπος Στέφαν Φίλε, παρουσιάζοντας από τις Βρυξέλλες τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έχουν επιτελέσει οι υποψήφιες για ένταξη χώρες, αναφέρθηκε στο θέμα της ΠΓΔΜ.

Ο επίτροπος πρότεινε εκ νέου στο Συμβούλιο την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης σημειώνοντας ωστόσο ότι «τα Σκόπια θα πρέπει να αξιολογήσουν το κόστος της έλλειψης διάθεσης για συμβιβασμούς και της συνεχιζόμενης αδράνειας».

Ο επίτροπος εμμέσως πλην σαφώς επέρριψε στην κυβέρνηση των Σκοπίων την ευθύνη για την μη εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα επί του θέματος της ονομασίας, ενώ ευθύνες της επέρριψε και στο θέμα της παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου και γενικότερα της έκφρασης

Πηγή: Neoskosmos.com