Μιχελάκης: Σύντομα το Νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων

Published on: Oct 18, 2013 @ 10:26 Edit

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σύντομα θα κατατεθεί στην Βουλή Νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων.  Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης σε ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης, 17 Οκτωβρίου 2013, στις εγκαταστάσεις της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, στο Κολωνάκι. Ο Υπουργός, ήταν προσκεκλημένος του ελληνοαμερικανού πολιτικού ηγέτη Κρις Σπύρου. Το παρόν έδωσαν και εκατοντάδες εκλεκτοί φίλοι του οικοδεσπότη.

Ο 8ος όροφος του μαρμαροεπενδυμένου κτηρίου της Ένωσης, με τις τεράστιες τζαμαρίες του (από την δυτική πλευρά με εκπληκτική ανεμπόδιστη θέα στην Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, από την Ανατολική τον Λυκαβηττό και τον Αϊ Γιώργη, από δε Βορρά και Νότο την υπόλοιπη Αθήνα) είχε γεμίσει ασφυκτικά, πολύ ώρα πριν προσέλθει ο Υπουργός.  Η βραδιά, που αποσκοπούσε στην γνωριμία των προσκεκλημένων με τον νέο πολιτικό άνδρα και Υπουργό, πρώην εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και στον επαγγελματικό στίβο, δημοσιογράφο, Γιάννη Μιχελάκη,  εκτός από εκλεκτό κρασί και μεζέδες, έβγαλε και ειδήσεις -ομογενειακού ενδιαφέροντος κάποιες από αυτές- καθώς μετά την καθιερωμένη ομιλία ακολούθησαν και ερωτήσεις των θαμώνων και απαντήσεις εκ μέρους του υπουργού, πάνω σε θέματα της οικονομικής, κυρίως, επικαιρότητας.

Ο κ. Κρις Σπύρου.

Ο κ. Κρις Σπύρου.

Είχε, όμως, και ομογενειακό ενδιαφέρον η συγκέντρωση, όχι μόνο λόγω της ιδιότητας του κ. Κρις Σπύρου (πρώην Βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Πολιτειακής Βουλής του Νιου Χάμσάιρ για τους Δημοκρατικούς και πρόεδρος των Εκλεκτόρων που ανέδειξαν Πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μπιλ Κλίντον) αλλά και λόγω της αρμοδιότητας του κ. Μιχελάκη σε ένα τουλάχιστον από τα “ζέοντα” θέματα που απασχολούν την ελληνική ομογένεια: Το θέμα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων.

Πράγματι, σε σχετικό ερώτημα ο Υπουργός Εσωτερικών είπε, όπως και πρόσφατα δήλωσε σε κομματική ομιλία του, ότι ένα νέο Νομοσχέδιο βρίσκεται σε φάση νομικής προπαρασκευής και ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή για επεξεργασία και ψήφιση.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι και το 2006 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ είχε φέρει στο κοινοβούλιο σχετικό Νομοσχέδιο το οποίο, δυστυχώς, είχε καταψηφισθεί από τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε, ακόμη, και στον εκλογικό Νόμο για τις επόμενες Δημοτικές και Δημαρχιακές εκλογές, είπε ότι θα βγαίνει δήμαρχος με το 42% των ψήφων, ότι θα ψηφίζονται πλέον και οι ίδιοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι από τους εκλογές  και όχι μόνον οι Σύμβουλοι (διπλά ψηφοδέλτια) και ότι θα ισχύσει ενιαία λίστα υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων ώστε οι δημότες να μπορούν να επιλέξουν και σύμβουλο άλλης παράταξης, εάν τον θεωρούν ικανό.

Κατά τα λοιπά, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε φορολογικά κίνητρα που, όπως είπε, μελετώνται προκειμένουν να επενδύσουν ομογενείς στην Ελλάδα,  έπλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας ενώ αναφερόμενος στην πολιτική επικαιρότητα δήλωσε χαρούμενος που για πρώτη φορά όλα τα κόμματα στη Βουλή συμφώνησαν στην ψήφιση ενός Νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο του, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις που εξέφρασαν. Υποστήριξε ότι για την οικονομική κρίση υπάρχουν υπεύθυνοι πολιτικοί με ονοματεπώνυμο, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι δεν έχει και τις δικές του μεγάλες ευθύνες ο λαός.

Σε μία αποστροφή της σύντομης ομιλίας του ο κ. Μιχελάκης είπε ότι εχθρός μας είναι όχι τα μνημόνια αλλά ο εαυτός μας, ότι ακόμη και εάν η παρούσα γενιά πολιτικών αποτύχει έρχονται άλλοι πίσω μας, τα παιδιά μας που θα επιτύχουν γιατί είναι στο DNA μας η επιτυχία. “Είμαστε, είπε, ένας μικρός ανάδελφος λαός, αλλά έχουμε εφεδρείες, έχουμε δύναμη και στο μυαλό, αλλά και στην ψυχή”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Κρις Σπύρου, στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πολιτική του σταδιοδρομία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υπενθύμισε  ιστορική φράση του Ισοκράτη για την αυτοκαταστροφή (και τότε) της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, μνημόνευσε απόσπασμα από ομιλία μιάς Ρωσίδας που ζήτησε άσυλο από τις ΗΠΑ την εποχή του Ψυχρού Πολέμου (“όταν για να δημιουργήσεις κάτι πρέπει να ζητήσεις και να λάβεις την άδεια από αυτούς που δεν δημιουργούν τίποτα, είναι ώρα να πάς να ζήσεις αλλού”, είχε πει μεταξύ άλλων) και τόνισε ότι ο ίδιος, ως πρόεδρος της παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας μαζί με τον αντιπρόεδρο Σπύρο Σουρτζή και τους χιλιάδες ενορίτες-μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας Αγιάς Σοφιάς, συνεχίζουν τον αγώνα για την επαναφορά της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη  στην αρχική (από κτίσεως) αποστολή της ως Καθεδρικός Ναός της Ορθοδοξίας.

Μετά, μάλιστα, την πρόσφατη καταδίκη της Τουρκίας από το Διεθνές Δκαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την αποζημίωση της οικογένειας Φωκά με 5 εκατομ. Ευρώ, γιατί οι τουρκικές αρχές  είχαν απαγορεύσει, λόγω της ελληνικής ιθαγένειάς τους, να κληρονομήσουν την  ακίνητη περιουσία της αδελφής τους στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι νομικά άνοιξε ο δρόμος για την τελική φάση της διεκδίκησης της Αγιάς Σοφιάς, πρώτα από τα τουρκικά δικαστήρια και, εάν δεν δικαιωθούν, από το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Η Αγιά Σοφιά θα λειτουργήσει και πάλι ως χριστιανική εκκλησιά”, κατέληξε ο κ. Σπύρου.

Panhellenic Post.