Αρνείται να αποτελέσει μη μόνιμο μέλος του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Σαουδική Αραβία

Την απόφασή της να αρνηθεί την σειρά της να αποτελέσει μη μόνιμο μέλος του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή η Σαουδική Αραβία.
Η χώρα του Περσικού Κόλπου …
κατηγορεί το σώμα για «δύο μέτρα και σταθμά» τα οποία δυσκολεύουν την ειρηνική επίλυση διεθνών διενέξεων και πολέμων.
«Το βασίλειο θεωρεί ότι η μέθοδος λειτουργίας και τα δύο μέτρα και σταθμά του Συμβουλίου Ασφαλείας του στερούν τη δυνατότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε σχέση με την παγκόσμια ειρήνη», ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση την οποία αναμετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας SPA.
Η Σαουδική Αραβία σημειώνει ότι δεν μπορεί να λάβει τη θέση στο Σ.Α. μέχρι να εισαχθούν στον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, χωρίς ωστόσο να τις προσδιορίζει συγκεκριμένα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει διχαστεί σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με τις δυτικές δυνάμεις να πιέζουν για αυστηρότερες κυρώσεις κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και τη Ρωσία να ασκεί βέτο σε κάθε σχετική προσπάθεια.
Η μοναρχία του Κόλπου υποστηρίζει σθεναρά τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και διατηρούν δικαίωμα βέτο.
Άλλα κράτη εισέρχονται στο σώμα σαν μη μόνιμα, με κυλιόμενες αλλαγές ανά διαστήματα.
Πηγή: Reuters-Fimotro.blogspot.gr