Η ώρα των αποφάσεων για τον ΕΟΠΥΥ

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΚΚΙΝΑΡΗ

Παιδίατρος-Συγγραφέας

Ο κ.Υπουργός Υγείας,χωρίς να μελετήσει επισταμένα,κατά δήλωσή του,την πρόταση Κοντού για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,προέκρινε έναντι της πρότασης Σουλιώτη,τη γερμανική πρόταση της Task Force να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και άρα να βάλει λουκέτο στις δημόσιες δομές υγείας,αγοράζοντας πλέον υπηρεσίας υγείας από τον ιδιωτικό τομέα.
Έσπευσε βέβαια να προσθέσει ότι η τελική απόφαση για τη νέα μορφή του ΕΟΠΥΥ θα ληφθεί από την Κυβέρνηση και θα εγκριθεί από τη Βουλή.
Αναρωτιέμαι όμως όταν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού στοιχειωδώς δε θα έπρεπε να συνεξετασθούν και οι οικονομικές παράμετροι των όσων σχεδιάζονται για την πρωτοβάθμια περίθαλψη σε κεντρικό επίπεδο;
Πότε κατατέθηκε μια πρόταση,στην ουσία επμειρογνωμόνων χωρίς πείρα στο αντικείμενο,χωρίς να συνοδεύεται από οικονομοτεχνική μελέτη;
Μπορεί ο επικεφαλής των μελετητών της Task Force να μάς δώσει μία τάξη οικονομικού μεγέθους των προτάσεών του;
Το ίδιο ισχύει και για τον πρώην επικεφαλής του ΟΠΑΔ και αντιπρόεδρο του ΕΟΠΠΥ κ. Σουλιώτη,επί των ημερών του οποίου σχεδιάστηκε ο αρχικός ΕΟΠΥΥ,ο οποίος πολλαπλασίασε την ιατρική δαπάνη και οδήγησε στη σημερινή αδυναμία λειτουργίας του με την υπάρχουσα μορφή!
Και επειδή οι αποφάσεις θα ληφθούν κεντρικά από την Κυβέρνηση,ας γνωρίζει ο κ.Πρωθυπουργός,ότι ο ΕΟΠΥΥ οδηγήθηκε στην πτώχευση,επειδή απλά δεν προϋπολογίστηκε ποτέ η λειτουργία του.Άπλωσε τα πόδια του,χωρίς να γνωρίζει το μήκος του παπλώματος και αγόρασε υπηρεσίες,χωρίς να έχει να τις πληρώσει,έχοντας ως διανοητές και επικεφαλής όσους σήμερα κάνουν προτάσεις για την αναδιάρθρωσή του!
Αν κλείσετε τις δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ κ.Πρωθυπουργέ,χωρίς να έχετε κατανοήσει την ουσία του θέματος,θα σπεύσετε και εσείς όπως και ο κ.Υπουργός Υγείας να χαιρετίσετε τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας.Μετά την εξαγγελία σας όμως δε θα μπορέσετε να ελέγξετε το οικονομικό χάος που θα προκληθεί,γιατί ο ιδιώτης πωλητής,με κύριο κίνητρο το κέρδος,θα σάς ενημερώσει πως ο κλειστός προϋπολογισμός του νέου ΕΟΠΥΥ είναι ανεπαρκής και άρα πρέπει να συμβάλει και ο ασθενής στην πρωτοβάθμια νοσηλεία του.
Τότε θα είστε υποχρεωμένος να αποδεχτείτε τους λεόντιους όρους του πωλητή,επειδή δε θα έχετε άλλη λύση!
Θα σάς πρότεινα λοιπόν να αξιολογήσετε τις υπάρχουσες προτάσεις και τα συμπεράσματα του διαλόγου που αρχίζει σε λίγες ώρες,και να απαιτήσετε να προσκομισθούν οικονομικά μεγέθη και έτσι να λάβετε τις όποιες αποφάσεις σας.
Γιατί αυτή τη φορά το αποτέλεσμα των επιλογών σας δε θα είναι αντιστρεπτό!