ΕΤΕπ: «Φέρτε καλές προτάσεις, να δώσουμε τα χρήματα»

«Φέρτε μας καλές προτάσεις για βιώσιμα έργα και εμείς θα τις χρηματοδοτήσουμε. Δεν έχουμε βάλει κανένα ταβάνι στο πόσο θα εκτεθούμε. Αλλά πρέπει τα αιτήματα για επενδύσεις να είναι «επιλέξιμα για δανειοδότηση» (bankable)», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ, απαντώντας σε όσους επικρίνουν τον οργανισμό του για «τσιγκουνιά» απέναντι στην Ελλάδα.

«Καμία άλλη ξένη τράπεζα δεν επενδύει στην Ελλάδα. Μόνο εμείς. Φέτος, οι χρηματοδοτήσεις μας θα είναι αρκετά μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Χόγιερ όμως, στο γραφείο του οποίου βλέπουμε να δεσπόζει μία τεράστια φωτογραφία της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, οι προσδοκίες μας δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικές, αφού η ΕΤΕπ δεν μπορεί να λύσει από μόνη της το πρόβλημα των υψηλών επιτοκίων και της περιορισμένης ρευστότητας στην Ελλάδα, παρά μόνο να συνδράμει στην άμβλυνσή του.

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια, δεν μας καλούσαν καν ούτε στο περιθώριο των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, δεν μας ήξερε κανείς στην Ευρώπη. Τώρα νομίζουν ότι εμείς μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Είναι λάθος, εμείς μπορούμε μόνο να βοηθήσουμε όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας».

Ο Γερμανός αξιωματούχος προειδοποιεί μάλιστα ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε την ιδέα της περιορισμένης ρευστότητας για πολλά ακόμη χρόνια: «Ακόμη και να ανακάμψει η οικονομία και να βελτιωθεί η κατάσταση των τραπεζών, το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού κλάδου συνεπάγεται ότι δεν θα επιστρέψουμε στην προ κρίσης εποχή. Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι οι παροχές πιστώσεων θα είναι περιορισμένες και θα πρέπει να υποστηρίζονται από δημόσιες τράπεζες».