Ομογενής καθηγητής: Να ξεφύγουμε από το τζατζίκι και το συρτάκι

O πολυπολιτισμός ως διαδικασία δημιουργίας έθνους ανεστάλη το 1997 στην Αυστραλία όταν οι Φιλελεύθεροι ανήλθαν στην κυβέρνηση. Μέχρι τότε οι περισσότερες μεταπολεμικές κοινότητες μεταναστών είχαν ήδη ενσωματωθεί στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό θεσμικό πλαίσιο της αυστραλιανής κοινωνίας και, κατά συνέπεια, η αντίδραση στις αλλαγές που ακολούθησαν ήταν αδύναμη και εντελώς αναποτελεσματική.

Αυτό υποστήριξε ο ομογενής καθηγητής του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, Βρασίδας Καραλής, σε διάλεξη του με τίτλο “Μετά τον Πολυπολιτισμό: Επαναπροσδιορίζοντας την ελληνοαυστραλιανή παρουσία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» που δόθηκε στο πλαίσιο των σεμιναρίων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.
Μιλώντας σε πυκνό ακροατήριο, ο Έλληνας καθηγητής η ελληνική παροικία δεν έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εγκατάλειψη του πολυπολιτισμού, καθώς πολλοί ψήφισαν το Συνασπισμό Φιλελευθέρων Εθνικών, εγκαταλείποντας την παραδοσιακή υποστήριξη προς το Εργατικό Κόμμα.

Ο κ. Καραλής υπογράμμισε την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η ομογένεια μέσα στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία και να ξεφύγει από τη «φουστανέλα, το τζατζίκι και το συρτάκι».

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 20 χρόνια, ο κύριος τομέας της έρευνας του καθηγητή Βρασίδα Καραλή είναι στο χώρο των σύγχρονων ελληνικών και βυζαντινών πολιτισμικών σπουδών και πιο πρόσφατα στη μελέτη της Καινής Διαθήκης. Ο καθηγητής Καραλής διδάσκει Ελληνικά και είναι πρόεδρος του Τμήματος του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Ποιός είναι

Τονωτική ένεση για τις ελληνικές σπουδές στην Αυστραλία αλλά και τιμή για τον ίδιο και την ομογένεια θεωρήθηκε η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ να ανακηρύξει Καθηγητή της Φιλοσοφικής του Σχολής τον Βρασίδα Καραλή.

Ο Δρ. Καραλής είναι ο πρώτος Έλληνας καθηγητής της συγκεκριμένης σχολής του κορυφαίου αυστραλιανού πανεπιστημίου και είχε να αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό. Η εκλογή του, ουσιαστικά, αποτελεί και αναβάθμιση των Ελληνικών Μελετών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο δραστικών περικοπών.

Σήμερα στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ σπουδάζουν ελληνικά πάνω από 200 φοιτητές και εκτιμάται πως μετά την εκλογή του Δρ Καραλή στο αξίωμα του καθηγητή, το τμήμα «θωρακίζεται».

Ο Βρασίδας Καραλής γεννήθηκε στα Κρέστενα του νομού Ηλείας το 1960 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1983. Από το 1990 διδάσκει ελληνικά και βυζαντινή ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Έχει εκδώσει μεταφράσεις έργων βυζαντινής ιστοριογραφίας και μελέτες πάνω στο έργο του Ζήσιμου Λορεντζάτου, του Νίκου Καζαντζάκη και του Διονυσίου Σολωμού. Έχει τυπώσει ένα μεγάλο αριθμό άρθρων πάνω σε έργα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ενώ έχει μεταφράσει στα ελληνικά μυθιστορήματα του Αυστραλού νομπελίστα συγγραφέα Patrick White και έχει εκδώσει πολλά βιβλία ανάμεσα στα οποία και την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Πηγή: Neoskosmos.com – newsbomb.gr