Ο Κυπριακός Τύπος, 20 Οκτωβρίου 2013

Το Κυπριακό και ο ρόλος των ΗΠΑ, η έρευνα για τη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας, η πτώση της αξίας των ακινήτων και η αδυναμία αναδιάρθρωσης των στεγαστικών δανείων, η απαισιοδοξία της κυπριακής κοινωνίας αναφορικά με την οικονομία, η αποξένωση του Συνεργατισμού από τα παλαιά του μέλη, και η άρνηση πλούσιων αλλοδαπών να πληρώσουν τοπικούς φόρους, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον κύριο τίτλο “Γιατί ο Διοικητής `έθαψε` την έρευνα για τη Λαϊκή”, γράφει ότι μια έρευνα για χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας θα καταδείκνυε και τις ευθύνες αυτού ή/και αυτών που κράτησαν την αφερέγγυα Λαϊκή Τράπεζα εν ζωή, παραχωρώντας της αβέρτα ELA, διότι “επιβαλλόταν να την κρατήσουμε για να γίνουν οι εκλογές”. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος δεσμεύεται ότι η τελική πρόταση για το διορισμό των εκπαιδευτικών θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες των εμπλεκόμενων φορέων. Επίσης, γράφει ότι τα παζαράκια φαίνεται πως είναι η νέα τάση που κέρδισε την αγάπη του κόσμου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν τη λύση κόντρα στην οικονομική κρίση, τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους πωλητές.

“Η Σημερινή”, υπό τον κύριο τίτλο “Γης Μαδιάμ με τα ακίνητα”, γράφει ότι οι αξίες των ακινήτων έπεσαν απότομα και μαζί τους παρέσυραν τα κυπριακά νοικοκυριά, και ότι οι τιμές υποχωρούν συνεχώς και πολίτες αδυνατούν σήμερα να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους αφού η αξία του ακινήτου δεν καλύπτει ως εγγύηση το δάνειό τους, ενώ από την άλλη οι τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός της αναδιάρθρωσης. Γράφει, επίσης, ότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον επί του παρόντος, οποιοδήποτε θέμα οικειοθελούς παραίτησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη από τη θέση του. Επίσης, γράφει ότι ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του, είπε ότι χωρίς κοινό ανακοινωθέν δεν μπορεί να επανεκκινήσει η διαδικασία στο Κυπριακό.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον κύριο τίτλο “Βυθισμένοι στην απαισιοδοξία”, γράφει ότι μετά το σοκ του κουρέματος των καταθέσεων τον περασμένο Μάρτιο, η κυπριακή κοινωνία παρουσιάζεται να ξαναβρίσκει την ηρεμία μέσα σε ένα πλειοψηφικό κλίμα απαισιοδοξίας, αφού επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η κατάσταση στην οικονομία θα είναι χειρότερη την επόμενη χρονιά. Γράφει, επίσης, ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε και οι συνεργάτες του υιοθέτησαν τις τουρκικές θέσεις, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή των Βαρωσίων είναι μέρος της συνολικής λύσης και δεν μπορεί να αποτελέσει μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επίσης, γράφει ότι δεκάδες φιλόζωοι πορεύθηκαν χθες από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Προεδρικό Μέγαρο, με βασικό αίτημα την εφαρμογή των νόμων για την προστασία των ζώων.

Η “Χαραυγή”, υπό τον κύριο τίτλο ” `Κόβουν` συνεργατιστές”, γράφει ότι σχέδιο για αποξένωση του Συνεργατισμού από τα παλαιά του μέλη προωθούν Κυβέρνηση και Τρόικα, με πρώτη πράξη το “κόψιμο” υποψηφίων που είχαν προταθεί από το Κίνημα για διορισμό στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι, σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι η Κύπρος παραμένει για τη Ρωσία προορισμός για επενδύσεις, και ότι το θέμα της επιλογής των δρόμων της περαιτέρω ανάπτυξης του τομέα της εθνικής ενέργειας είναι θέμα των αρμόδιων κυπριακών αρχών. Επίσης, γράφει ότι το ΑΚΕΛ εκφράζει ανησυχία για τη μεγάλη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη διαδικασία διαμόρφωσης δεδομένων αξιοποίησης του φυσικού αερίου.

Η εβδομαδιαία “Η Καθημερινή της Κυριακής”, υπό τον κύριο τίτλο “Οι ΗΠΑ θέτουν χρονοδιαγράμματα”, γράφει ότι σε ρόλο πρώτου βιολιού στο Κυπριακό, οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν την αποφασιστικότητά τους να εμπλακούν ενεργότερα και να βοηθήσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, και διεμήνυσαν ότι πρέπει να τηρηθούν και συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, τα οποία δεν είναι πολύ μεγάλα. Γράφει, επίσης, ότι οικονομία, Κυπριακό και ενεργειακά συνιστούν ένα πολύπλοκο και δαιδαλώδες τοπίο, μέσα από το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διέλθει το επόμενο διάστημα. Επίσης, γράφει ότι η στρατηγική συνεργασία στην οποία προχωρούν οι υπεραγορές ΆλφαΜέγα με τον μεγαλύτερο λιανοπωλητή του Ηνωμένου Βασιλείου, την Tesco, είναι χαρακτηριστική των ανακατατάξεων στο λιανικό εμπόριο της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία “Η Μάχη”, υπό τον κύριο τίτλο “Τέρμα η πολιτική του καλού παιδιού”, γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι αποτελεί παρελθόν η λογική των εύκολων και γρήγορων κοινών ανακοινωθέντων στο Κυπριακό που αδικούν την ε/κ πλευρά, και ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να κατανοήσει ότι η πολιτική του καλού παιδικού και των γενναιόδωρων προσφορών στην Τουρκία τελείωσε. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι χρειάζεται καλή προετοιμασία ο διάλογος για το Κυπριακό. Επίσης, αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου ότι ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου του.

Η αγγλόγλωσση  “Sunday Mail”, υπό τον κύριο τίτλο ” `Πλούσιοι αλλοδαποί` λεν ότι τους μαδάνε”, γράφει ότι κάτοικοι δύο πολυτελών αναπτύξεων στα Κούκλια της Πάφου αρνούνται να πληρώσουν τους τοπικούς φόρους τους, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες εισφορές που καλούνται από την τοπική αρχή να καταβάλουν, λέγοντας ότι είναι άδικες οι φορολογίες αυτές. Γράφει, επίσης, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β` δήλωσε ότι κανείς δεν θα τον φιμώσει. Επίσης, γράφει ότι η Σιέρα Λεόνε, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα θανατηφόρα οδικά δυστυχήματα, έχει εισαγάγει μια νέα πολιτική, με βάση την οποία όποιος επιθυμεί να αποκτήσει άδεια οδηγού θα πρέπει πρώτα να αγοράσει και να παίξει ένα επιτραπέζιο παιγνίδι, στο οποίο οι παίκτες ρίχνουν ζάρι με φώτα τροχαίας και μετακινούν αυτοκίνητα, περνώντας από διάφορες δοκιμασίες.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΚ)