Με 13 Δισ. δολάρια “ξεχρεώνει” η JP Morgan!

Η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase συνήψε συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για να πληρώσει το ποσό ρεκόρ των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να βάλει έτσι τέλος σε σειρά διώξεων, σύμφωνα με την Wall Street Journal…

Επικαλούμενη πηγή η οποία γνωρίζει το θέμα, η οικονομική εφημερίδα διευκρίνιζε το Σάββατο ότι η συμφωνία, η οποία έχει στόχο τη διευθέτηση σειράς διώξεων που συνδέονται με την κρίση των παραγώγων των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου (subprime), συνήφθη το βράδυ της Παρασκευής ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Τόνι Γουέστ και το νομικό σύμβολο της JPMorgan Στίβεν Κάτλερ.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι αναφέρονται επίσης σε προκαταρκτική συμφωνία, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, συμμετείχε επίσης στις συνομιλίες.
Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό το οποίο θα έχει καταβληθεί ποτέ από αμερικανική εταιρεία σε τέτοιου είδους συμφωνία με την κυβέρνηση.
Θα είναι επίσης μεγαλύτερο από τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν αναφερθεί το καλοκαίρι από τον αμερικανικό Τύπο.
Η συμφωνία δεν αφορά ποινική έρευνα εναντίον της τράπεζας που διεξάγεται από δικαστήριο του Σακραμέντο, στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ωστόσο, με την εν λόγω συμφωνία θα διευθετηθούν οι προσφυγές στις οποίες έχει προχωρήσει η FHFA, μια κανονιστική αρχή για τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ που κατηγορεί την JPMorgan ότι εξαπάτησε τους οργανισμούς αναχρηματοδότησης Fannie Mae και Freddie Mac, πουλώντας τους subprime πριν από την κρίση.
Θα διευθετηθούν επίσης οι προσφυγές τις οποίες έχει ασκήσει η δικαιοσύνη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο