Ο Κυπριακός Τύπος, 21 Οκτωβρίου 2013

Οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη κατά του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ, η ρήξη του Διοικητή με το Δ.Σ της Κεντρικής Τράπεζας, η προώθηση λύσης στο Κυπριακό μέχρι το Μάρτιο ώστε να προληφθούν εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου και ο αποκλεισμός της πλειοψηφίας των παλαιών Συνεργατιστών από τον νέο Κυβερνητικό σχήμα για τον Συνεργατισμό, είναι τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου της Δευτέρας.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προεδρική βολή εναντίον Ντάουνερ», γράφει ότι με προφανή αποδέκτη τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «οι απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν υποχρέωση να υλοποιήσουν και όχι να παραποιήσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Χαρίλαος Σταυράκης δεν ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία για εργοδότησή του στον ιδιωτικό τομέα, μετά που παύτηκε από Υπουργός Οικονομικών. Αλλού, γράφει ότι αδιαφανείς διαδικασίες και «οικογενειακά βασίλεια» καταγγέλλουν λειτουργοί, οι οποίοι ζουν εδώ και καιρό τη διαδικασία διορισμού εκπαιδευτικών στα Επιμορφωτικά Κέντρα.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Σε ρήξη ο Διοικητής και με το Δ.Σ. της Κεντρικής», γράφει ότι σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις του Π. Δημητριάδη, όχι μόνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και με το Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας και ότι η μονομερής απόφασή του να ακυρώσει προγραμματισμένη για σήμερα κρίσιμη συνεδρία του Δ.Σ, εξόργισε τα μέλη του. Αλλού, γράφει ότι μαθητές του δημοτικού έπιναν μολυσμένο νερό. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε νέα αρχή και πλώρη για τις εκλογές στο χθεσινό ιδεολογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ .

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Σκηνικό για λύση – εξπρές» γράφει στο κύριο του θέμα ότι εξελίξεις που θα σημειωθούν το 2013 στον τομέα του φυσικού αερίου οδηγούν τους εκτός Κύπρου βασικούς παίχτες του Κυπριακού να διαμορφώσουν σκηνικό για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Μάρτιο. Αλλού, γράφει ότι τιμητικά επιδόματα θα δοθούν και πάλι σε κάποιους ανθρώπους του πνεύματος που τα λάμβαναν μέχρι το τέλος του 2012, όμως οι δικαιούχοι που τελικά θα βρίσκονται στη λίστα, θα πρέπει να οπλιστούν με αρκετή υπομονή μέχρι να λάβουν την επόμενη επιταγή. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι μόνο έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και την Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσουν σε τροχιές ανάπτυξης και θα ολοκληρωθούν φέτος.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξηλώνουν το Συνεργατισμό», γράφει ότι νέα τιμωρητική ρήτρα που προκύπτει λόγω των νέων κριτηρίων στην εταιρική διακυβέρνηση, αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των παλαιών Συνεργατιστών από το νέο κρατικοποιημένο σχήμα. Αλλού, γράφει για την ύπαρξη διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ανηλίκων εξετάζουν οι ελληνικές αρχές, μετά τον εντοπισμό της μικρής Μαρίας σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα. Σε άλλο της θέμα, η «Χ» γράφει ότι μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς έστειλε η 4η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία που έγινε χθες στα Χανιά.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Daily στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δείξε σεβασμό», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ πρέπει να σέβονται τις βασικές αρχές των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν πρέπει να διαστρεβλώνονται. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι η οικογένεια του Βρετανού ο οποίος πνίγηκε στα ανοιχτά του Πρωταρά προσπαθώντας να σώσει έναν κολυμβητή, απέδωσε φόρο τιμής στον άντρα που περιγράφεται ως ήρωας. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η πολιτική του κίνηση θα εκλέξει Ευρωβουλευτή τον Μάιο και υπολογίζει στην άνοδο της ψήφου διαμαρτυρίας.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΒΑ)