Κάντε βόλτα στο Βερολίνο με άδεια την τσέπη!

Μπορεί η γερμανική πρωτεύουσα να είναι από τις πιο φτηνές της Ευρώπης, αλλά εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τις 20 καλύτερες διευθύνσεις που θα επισκεφτείτε χωρίς καν να χρειαστεί να βάλετε το χέρι στην τσέπη.

1. Περπατήστε κατά μήκος της East Side Gallery. Πρόκειται για το κομμάτι του τοίχους του Βερολίνου που έχει απομείνει, μήκους 1,5 χιλιομέτρου περίπου. Πάνω από 100 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν κάνει γκράφιτι και το έχουν μετατρέψει στη μεγαλύτερη υπαίθρια γκαλερί στον κόσμο, φόρο τιμής στην ειρήνη.

2. Ανεβείτε στην κορυφή του Reichstag. Στεγάζει το γερμανικό κοινοβούλιο, το Bundestag, και προσφέρει υπέροχη θέα σε όλη την πόλη αλλά και μια κοντινή άποψη του εντυπωσιακού γυάλινου θόλου που σχεδίασε ο Norman Foster. Το γυαλί συμβολίζει την πολιτική διαφάνεια. Μπορείτε να ανεβείτε στο Reichstag καθημερινά από τις 8 π.μ. ως τις 11 μμ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε από πριν μια αίτηση ηλεκτρονικά.

3. Θαυμάστε την αρχιτεκτονική στο νησί των Μουσείων. Πρόκειται για το βόρειο τμήμα του νησιού Spreeinsel, που βρίσκεται στον ποταμό Σπρέε που διασχίζει το Βερολίνο και είναι γνωστό για τα πέντε σημαντικά μουσεία που φιλοξενεί. Από το 1999, το πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα του Νησιού των Μουσείων έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

4. Επισκεφτείτε το μνημείο του Ολοκαυτώματος. Βρίσκεται ανάμεσα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και στην Postdamer Platz. Το μνημείο του Ολοκαυτώματος αποτίει φόρο τιμής στα Εβραϊκά θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κι αποτελείται από 2.711 μονόλιθους σε διάφορα ύψη που γεμίζουν μια έκταση ίση με ένα οικοδομικό τετράγωνο.

5. Κάντε πικ νικ στο πάρκο. Μιμηθείτε τους βερολινέζους που καταφεύγουν στα πάρκα της πόλης τους, με αγαπημένο το Tiergarten για μπύρα. Εναλλακτικά, θα κατευθυνθείτε στο Templehof – το πρώην αεροδρόμιο που έγινε πάρκο – για μπάρμπεκιου ή στο Gorlitzer στην εναλλακτική γειτονιά Kreuzberg.

6. Εντοπίστε τα μουσεία με δωρεάν είσοδο. Πολλά από τα αξιοθέατα του Βερολίνου είναι δωρεάν όπως το μνημείο του Τείχους (www.berliner-mauer-gedenkstaette.de) ή το Kunstraum Kreuzberg/Bethanien (www.kunstraumkreuzberg.de), που φιλοξενεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Επίσης, πολλά από τα μουσεία έχουν δωρεάν είσοδο για τα παιδιά κάτω των 18 ετών αλλά και συνήθως κάθε Πέμπτη απόγευμα.

7. Δοκιμάστε τα καλούδια στις υπαίθριες αγορές τροφίμων. Για παράδειγμα, κάθε Πέμπτη από τις 5 μμ. στο Markthalle IX αλλά και στο τουρκικό παζάρι στο Kreuzberg. Εναλλακτικά, θα κατευθυνθείτε στην αγορά βιολογικών προϊόντων στην Kollwitzplatz, στο Prenzlauer Berg.

8. Επισκεφτείτε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν. Το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης έκλεισε οριστικά το 1950 και το 1961 εγκαινιάστηκε το εθνικό μνημείο. Σήμερα είναι ανοικτό στο κοινό και λειτουργεί τόσο ως μνημείο (ανακατασκευάστηκαν ορισμένα κτίσματα και αναπαλαιώθηκαν κάποια άλλα) όσο και ως μουσείο (www.stiftung-bg.de/gums/en).

9. Χαζέψτε στις αγορές μεταχειρισμένων. Τα σαββατοκύριακα η πόλη γεμίζει από υπαίθριες αγορές όπου θα βρείτε οτιδήποτε βάζει ο νους σας, από vintage μαγνητόφωνα μέχρι κουζινικά της ανατολικής Γερμανίας. Από τις καλύτερα αγορές είναι οι Arkonaplatz, Nowkoelln και Mauerpark.

10. Πάρτε μέρος σε δωρεάν ξενάγηση στην πόλη. Αρκετές εταιρίες διοργανώνουν καθημερινά δωρεάν ξεναγήσεις στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Έχουν διάρκεια 2,5-3,5 ώρες και στο τέλος, αν το επιθυμείτε, αφήνετε ένα φιλοδώρημα.

Πηγή: arttravel.gr