Μιχελάκης: Δεν αντέχει άλλη πίεση η οικονομία και η κοινωνία στην Ελλάδα

Την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων διεμήνυσε μετά τον πρωθυπουργό, και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της Τέταρτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης το πρωί στη Νυρεμβέργη.

«Η Ελλάδα
καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να βγει από την κρίση, να πατήσει γερά στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά. Όμως, μετά από μια πενταετία ύφεσης, εξαντλήθηκαν οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας και ακόμη περισσότερο της κοινωνίας, γι’ αυτό και δεν αντέχει άλλη πίεση ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζοντας πως οι Έλληνες υποβάλλονται σε θυσίες που ποτέ δεν γνώρισε ευρωπαϊκός λαός σε καιρό ειρήνης, πως μέσα σε λίγα χρόνια έχασαν πάνω από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ και πάνω από το ένα τρίτο των εισοδημάτων τους, ενώ η ανεργία έφτασε στο 27%, ξεπερνώντας στους νέους το 60%, ο κ. Μιχελάκης επισήμανε ότι, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της και έχει το δικαίωμα να ζητά πραγματική κοινοτική αλληλεγγύη.

Mετά από μια πενταετία ύφεσης, εξαντλήθηκαν οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε με έμφαση πως ζητείται, προπάντων, στήριξη, ώστε να αποφευχθούν νέα υφεσιακά μέτρα αλλά και να τρέξουν το ταχύτερο δυνατό αναπτυξιακές δράσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις δουλειάς, καθώς δεν αντέχεται άλλη έκρηξη της ανεργίας και καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει ανεργία που γενικά πλησιάζει το 30% και στους νέους πάει πάνω από το 60%.

Τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ενδεικτικά μια σειρά από αυτές, όπως επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής, εξάλειψη πρωτογενούς ελλείμματος και εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος, ταχύτατα βήματα αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, θεσμική θωράκιση και διασφάλιση της ανακεφαλαιοποίησης του εθνικού τραπεζικού συστήματος, εξέλιξη του πλέον φιλόδοξου προγράμματος σε παγκόσμιο επίπεδο για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Πηγή: skai.gr