Εξαγοράστηκε και επίσημα η Olympic Air από την Aegean για 72 εκατ. ευρώ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η εξαγορά του 100% των μετοχών της Olympic Air από την Aegean και η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών, με την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Aegean και την Marfin Investment Group AE.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το τελικό τίμημα της εξαγοράς καθορίστηκε στα 72 εκατ. ευρώ για όλες τις πωλούμενες μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη καταβληθεί το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, κατά την υπογραφή του προσυμφώνου, την 22/10/2012 και έχει συμφωνηθεί το υπόλοιπο τίμημα να καταβληθεί σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβλήθηκε σήμερα, κατά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης.

Με την ολοκλήρωση και του τυπικού αυτού σκέλους της διαδικασίας, η Olympic Air καθίσταται θυγατρική της Aegean, η οποία αναλαμβάνει τον έλεγχο της διοίκησης της εταιρείας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η εξαγορά της Olympic Air φέρνει μία σειρά πλεονεκτημάτων στο επιβατικό κοινό και δημιουργεί αυξημένες δυνατότητες για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Μόλις πρόσφατα, η Aegean ανακοίνωσε δέσμη πρωτοβουλιών που εστιάζουν σε αυξημένη συνδεσιμότητα με το εξωτερικό και νέα τιμολογιακή πολιτική για τις περιοχές του δικτύου των άγονων γραμμών της χώρας.

H AEGEAN

O  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ AEGEAN AIRLINES κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ AEGEAN AIRLINES κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Η Aegean Airlines ιδρύθηκε το 1987 ως Aegean Aviation από τον επιχειρηματία Νίκο Σιμιγδαλά.[2] Το 1992 έγινε η πρώτη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία της Ελλάδος. Όταν ο Όμιλος Βασιλάκη την απέκτησε το 1994, η Aegean ξεκίνησε πτήσεις VIP σε όλο τον κόσμο με ένα στόλο από ιδιόκτητα Learjet. Το Μάρτιο του 1999 ιδρύθηκε και επίσημα η Aegean Airlines και ξεκίνησε τις πρώτες πτήσεις της από την Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, χρησιμοποιώντας δύο ιδιόκτητα αεροσκάφη jet Avro RJ 100 της βρετανικής BAe Systems. Το 2001 συγχωνεύτηκε με την άλλη μεγάλη ελληνική ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Cronus Airlines και το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ιδιωτική ελληνική αεροπορική εταιρεία. Τον Μάρτιο του 2009 υπέβαλε πρόταση για εξαγορά του πτητικού έργου της Ολυμπιακής, της τεχνικής βάσης, αλλά και της εταιρείας Πάνθεον, ύψους 90, 20 και 60 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή, με την Ολυμπιακή να καταλήγει στον όμιλο MIG.[3] Αντιδρώντας στην εξαγορά αυτή, η οποία άλλαξε τις συνθήκες στην ελληνική αεροπορική αγορά, η Aegean ανακοίνωσε στις 26 Μαΐου 2009 την υπογραφή συμφωνίας για την είσοδό της στην διεθνή αεροπορική συμμαχία Star Alliance.[4][5] Οι διαδικασίες ένταξης ολοκληρώθηκαν στις 30 Ιουνίου 2010 και έκτοτε η Aegean είναι πλήρες μέλος της συμμαχίας.[4] Στις 9 Οκτωβρίου 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκρισή της σχετικά με την απορρόφηση της αεροπορικής εταιρείας Olympic Air από την Aegean Airlines, δημιουργώντας έτσι την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας.