«Το δημοτικό θέατρο Πειραιά είναι σύμβολο μιας πόλης και μιας χώρας που ξαναγεννιέται»

«Το δημοτικό θέατρο Πειραιά είναι σύμβολο μιας πόλης και μιας χώρας που ξαναγεννιέται» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

«Η επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου είναι λαμπρό παράδειγμα, συνέπειας και συνέχειας! Σε μια χώρα που έχει ανάγκη από συνέχεια και από συνέπεια… Είναι το κορυφαίο ελληνικό θεατρικό κτίριο του 19ου αιώνα, που σώζεται όσο άριστα σώζεται αυτό εδώ. Είναι ιερός τόπος θεατρικής έκφρασης, σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας και υποκριτικής, μεγάλων προσωπικοτήτων» ανέφερε  ο πρωθυπουργός στο χαιρετισμό του.

Με σημείο αναφοράς την πολυετή προσπάθεια για την ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το θέατρο είναι το σύμβολο μίας «χώρας που ξαναγεννιέται», αλλά και «ενός λαού που στέκεται ξανά στα πόδια του, που δεν το βάζει κάτω […] Ενός, δηλαδή, λαού που πιστεύει στον εαυτό του.

»Και τέτοιος λαός, για μιαν ακόμα φορά αποδεικνύουμε ότι είμαστε εμείς, οι Έλληνες!», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού έρχεται ενόψει ενός νέου κρίσιμου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δεδομένου ότι η τριμερής φαίνεται πως ζητά δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014.

Σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 18:00 με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκείμενου να καθορίσουν τις «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη.

Μετά από 14 χρόνια σιωπής, το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά ένα ιστορικό θέατρο που εγκαινιάστηκε πριν από 118 χρόνια, το 1895, επί δημαρχίας Θεόδωρου Ρετσίνα βρίσκει ξανά τη φωνή του. Με το σύνθημα «Λιμάνι… στον πολιτισμό» το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά άνοιξε σήμερα τις πύλες του για το κοινό, φορτισμένο μνήμες, πλήρως ανακαινισμένο και έτοιμο να επανασυνδεθεί με το σήμερα.

E0632AD8F8C1F5277362E1DD8E56FC50

Ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος είπε ότι ο Πειραιάς και η Ελλάδα ολόκληρη επαναποκτούν ένα ναό Τέχνης και Πολιτισμού και συμπλήρωσε: «Ο Πειραιάς από σήμερα βγαίνει από το πολιτιστικό τέλμα δεκαετιών και ξαναγίνεται εκτός από δύναμη και κέντρο ναυτοσύνης πρωτοπόρος στον πολιτισμό και οδηγός στην ανάπτυξη. Και ο Πολιτισμός είναι το κλειδί για να απελευθερωθούν οι αστείρευτες δυνατότητες του λαού μας για να επαναποκτήσουμε την αυτοεκτίμησή και την αυτοπεποίθηση μας, για να ξαναβάλουμε στο κέντρο του αξιακού μας κώδικα τον πολιτισμό. Γιατί ο Πολιτισμός ενώνει και μας βελτιώνει».

«Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά επαναλειτουργεί μετά από πολύχρονο αγώνα. Απαιτείται πλέον να εξασφαλιστεί η σταθερή λειτουργία του, με κρατική, μόνιμη χρηματοδότηση, να είναι ανοικτό στο λαό» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Φωταγωγημένο το επιβλητικό κτίριο- ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της δημόσιας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα του 19ου αιώνα που φέρει την υπογραφή του Ιωάννη Λαζαρίμου- υποδέχτηκε τους καλεσμένους του, με μια πρωτότυπη προβολή που πραγματοποιήθηκε επάνω στην πρόσοψη του θεάτρου. Ένα μικρής διάρκειας video art ξετύλιξε το νήμα της ιστορίας του εμβληματικού θεάτρου, ξεκινώντας από τη δημιουργία του και φθάνοντας ως το σήμερα. Κι όλο αυτό ενώ η Φιλαρμονική του δήμου έπαιζε μουσική στην πλατεία έξω από το ιστορικό θέατρο.

Εντός, τώρα, και επί σκηνής ανέβηκε η παράσταση «Δρόμοι του Πειραιά», σε σύλληψη-σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού, με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών ανάμεσά τους ο Γιάννης Μπέζος, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Κοκκίδου, η Τζίνα Φωτεινοπούλου, ο Θανάσης Αλευράς και η Κερασία Σαμαρά. Έκαστος είπε κι ένα τραγούδι για τον Πειραιά, διασχίζοντας μουσικά έναν αιώνα, περνώντας από ένα απόσπασμα οπερέτας σε λαϊκά ακούσματα, κι από «Τα παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι στα «Λιμάνια» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Πηγή έμπνευσης για την παράσταση στην οποία συμμετείχαν και μουσικοί του Πολεμικού Ναυτικού, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πειραιά, της Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας του Ωδείου Τερψιθέας Πειραιά, στάθηκε το ίδιο το θέατρο, οι μνήμες -καλλιτεχνικές και ιστορικές- και βεβαίως η σημασία του για το λιμάνι του Πειραιά.

Πριν την έναρξη της παράστασης του Φωκά Ευαγγελινού προβλήθηκε ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ για το πώς φτιάχτηκε το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και τις συνθήκες που οδήγησαν στην ανάγκη να δημιουργηθεί.

Την εικαστική επιμέλεια της εκδήλωσης ανέλαβε η σκηνογράφος κι ενδυματολόγος Εύα Νάθενα. Την τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της δημοτικής αρχής, του επιχειρηματικού και του πολιτιστικού κόσμου. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα και ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Κουρουπός, ο Γιάννης Σμαραγδής κ.ά.

Ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό πλακέτα με το συλλεκτικό γραμματόσημο που έχουν εκδώσει τα ΕΛΤΑ με αφορμή την επαναλειτουργία του Θεάτρου.

Ο εορτασμός των εγκαινίων θα διαρκέσει έξι μέρες με ποικίλες δράσεις, που συμπεριλαμβάνουν ξεναγήσεις στο θέατρο, συναυλίες, έκθεση φωτογραφίας και την παράσταση του Φωκά Ευαγγελινού (θα παρουσιαστεί από τις 24 έως και τις 27/10).

Η δεύτερη ημέρα των εγκαινίων είναι αφιερωμένη στα «Λιμάνια της Μεσογείου». Η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου θα ερµηνεύσει αγαπηµένες άριες του λυρικού ρεπερτορίου µε τη συνοδεία της Μαρίας Νεοφυτίδου στο πιάνο και του τενόρου Γιάννη Χριστόπουλου. Την ίδια ημέρα η ομάδα Carousel μας προσκαλεί σε ένα «ταξίδι από την Ελλάδα έως την Ιβηρική Χερσόνησο». Με ταραντέλες και λαϊκά τραγούδια της Ιταλίας, πολυφωνικά τραγούδια της Κορσικής, της νότιας Γαλλίας, μελωδίες της Ισπανίας και της Ελλάδας οι Carousel θα ταξιδέψουν το κοινό στη Μεσόγειο αλλά και λίγο πιο πέρα έως την Πορτογαλία, ερμηνεύοντας τραγούδια για τον έρωτα, την ξενιτιά, τη λύπη, τη χαρά και την ομορφιά των μεσογειακών τόπων.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, πραγματοποιείται και έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Κούκου, η οποία κατέγραψε φωτογραφικά τις εργασίες και την αναγέννηση του Δημοτικού Θεάτρου.

Πηγή: newpost.gr – Skai.gr – ΑΠΕ-ΜΠΕ